Romanialainen keittiö ja ruokakulttuuri

Romanialainen ruoka on samankaltaista monien keski- ja itäeurooppalaisten maiden kanssa. Naapurimaista unkarilainen keittiö ja maan etniset unkarilaiset antavat sille oman paprikaisen mausteensa ja myös balkanilaisia ja turkkilaisia vaikutteita näkyy. Juhlapyhien ruoissa näkyy ortodoksinen kalenteri ja perinteet. Romanialaisessa ruokakulttuurissa on kuitenkin myös jotain spesifisti sille ominaisia piirteitä ja ruokalajeja.

Romanialainen ruoka mititei

Romanialaisia ruokia

  • Ciorbă on turkkilaisesta keittiöstä vaikutteita saanut keittoruoka, joka voi käytännössä sisältää monenlaisia kasviksia.
  • Frigărui on grillivarras, johon tulee lihapalojen ohella paprikaa, sipulia ja sieniä.
  • Mămăligă on maissijauhoista valmistettu puuromainen lisäke. Se on aikalailla samaa materiaalia kuin paremmin tunnettu italialainen polenta.
  • Mititei on naudan ja lampaan jauhelihasta valmistettu grillattu lihapötkylä, joka muistuttaa balkanilaista Ćevapčićia.
  • Plăcintă on neliskanttinen pasteija tai ”pieni piirakka”, jonka täytteenä on omenaa ja/tai juustoa.
  • Urdă on ehkä tunnetuin romanialainen juusto. Sitä käytetään mm. placintan täytteenä.
Romanialainen juoma

Alkoholi ja muut juomat Romaniassa

Alkoholikulttuurin osalta Romania on monipuolinen maa. Vaikka romanialaiset viinit eivät ole erityisen arvostettuja on maa kuitenkin merkityksellinen viinintuottaja ja viiniä on perinteisesti kulutettu merkittävästi. Toisaalta myös olut on ollut perinteinen juoma eikä vahvojen alkoholijuomien kulutuskaan ole suoranaisesti pientä. Unkarilaistyyppinen Palinka ja ukrainalaistyyppinen horilka ovat esimerkiksi maassa suosittuja vahvoja alkoholijuomia. Paikallisia hedelmäviinoja ovat luumuviinat Țuică ja Slivovits.