Horilka – Ukrainalainen viina

Horilka (горілка) on ukrainalainen sana, jolla voidaan viitata yleisemmin viinaan, tai spesifimmin paikalliseen vodkan kaltaiseen juomaan, joskin Horilkan valmistukseen käytetään tyypillisimmin vehnää tai ruista. Nimi Horilka tulee ukrainan polttamista tarkoittavasta verbistä hority. Nykyään kaupallisen Horilkan alkoholipitoisuus on tyypillisesti noin 40%, mutta kotipolttoinen voi tietysti olla vahvempaakin.

Jos Horilkaa on maustettu, makua antavina aineina on yleisimmin käytetty hunajaa, minttua tai koivunsilmuja. Jälleen kotipolttoisissa versioissa maustamisessa saatetaan olla villimpiä ja käyttää esimerkiksi vadelmia, kirsikoita tai ruusunmarjoja.

Horilka tarjoillaan oikeaoppisesti viilennettynä, mutta jos juoma on jäähdytetty todella kylmäksi, herää aidolla ukrainalaisella epäilys, että sillä on yritetty peittää juoman heikkoa laatua. Vodkan tapaan se on tapana juoda snapsilasista kerralla. Kunnon aterian aikana snapseja saatetaan kuitenkin kaataa reippaalla kädellä.