Zakuska – Venäläiset pikkupurtuvat

Zakuska (venäjäksi закуски) on venäläisen ruokakulttuurin tunnistettavimpia tuotteita. Samantyyppiset pikkupurtavat ovat kuitenkin suosittuja muissakin maissa slaavilaisessa kulttuuripiirissä. Zakuskassa on ehkä jotain samaa kuin espanjalaisissa tapaksissa tai Välimeren mezeissä, tietyllä ehkä usein slaavilaisen alkoholinhuuruisella vivahteella.

Zakuska viittaa joko alkuruokalajitelmaan tai illanvieton juomisen (vodkan) seurana naposteltaviin suupaloihin. Ja sana tarkoittaa kirjaimellisesti pientä suupalaa. Zakuska-pöytä voi kuitenkin olla varsin simppeli tai useampia hieman monimutkaisempia ruokalajeja sisältävä.

Venäläiset zakuskat

Zakuska-pöydän tyypillisiä osia voivat olla mm. erilaiset leikkeleet, kylmät kalat, juustot, kaviaari, leipäset ja pasteijat, sienisalaatti tai usein majoneesipohjaiset salaatit kuten oliver-salaatti. Ja erityisesti tietysti pikkelöidyt kasvikset: tunnetuimpana vaihtoehtona venäläiset suolakurkut.