Zakuska-pöytä – Venäläiset pikkupurtuvat

Zakuska on venäläisen ruokakulttuurin tunnistettavimpia tuotteita. Samantyyppiset pikkupurtavat ovat suosittuja muuallakin Itä-Euroopassa. Siinä on ehkä jotain samaa kuin espanjalaisissa tapaksissa tai välimeren mezeissä, tietyllä ehkä usein slaavilaisen alkoholinhuuruisella vivahteella. Zakusa viittaa joko alkuruokalajitelmaan tai illanvieton juomisen (vodkan) seurana naposteltaviin suupaloihin. Ja sana tarkoittaa kirjaimellisesti pientä suupalaa. Zakuska-pöytä voi kuitenkin olla varsin simppeli tai useampia monimutkaisempia ruokalajeja sisältävä.

Venäläiset zakuskat

Zakuska-pöydän tyypillisiä osia voivat olla mm. erilaiset leikkeleet, kylmät kalat, juustot, kaviaari, leipäset ja pasteijat, sienisalaatti sekä erityisesti erilaiset pikkelöidyt kasvikset: tunnetuimpana palasena venäläiset suolakurkut.