Venäläiset keitot

Venäläisistä ruoista ehkä kaikkein tunnetuimpiin kuuluvat monenlaiset keitot. Tälle sivulle onkin listattu kaikkein tärkeimpiä venäläisiä keittoja.

Venäläinen keittö shchi
  • Borssikeitto on varmasti kaikkein tunnetuimpia venäläisen keittiön ruokalajeja. Punajuurikeitto on myös suosittu ruokalaji muualla Itä-Euroopassa ja esimerkiksi Ukraina on haastanut venäjän asemaa keiton kotimaana pyrkimällä saamaan sen Ukrainan Unescon aineettomaan maailmanperintöluetteloon. Keitossa voi olla lihaa tai se voi olla kasviversio, punajuuren ohella olennaisimpia raaka-aineita ovat yleensä sipuli ja kaali. Borssi-annos kruunataan yleensä smetanalla.
  • Okroshka on “venäläinen kesäkeitto” , joka on myös toisaalta “kylmä kaljakeitto”. Kaljakeitto koska raaka-aineena on venäläinen kotikalja kvassi ja mukana on ainakin kurkkua ja sipulia, mutta myös muita kasviksia. Mukana voi olla myös perunoita, lihaa käytetään tyypillisimmin nakkeja tai makkaraa. Okroshka on kuitenkin juuri kesäkaudella tarjoiltava kylmä keitto.
  • Rassolnik on venäläinen kasviskeitto, jonka keskeisimpänä osasena on suolakurkut. Mukana on kuitenkin myös ohraa ja muita kasviksia.
  • Seljanka on tomaattimurskalla maustettu keitto. Se mielletään Suomessa usein kalakeitoksi, mutta siinä voi olla myös lihaa.
  • Shchi on perinteinen kaalikeitto.
  • Uha on perinteinen venäläinen kirkas kalakeitto, joka syödään usein alkuruokana. Perinteisessä mallissa se valmistetaan mahdollisimman pian pyytämisen jälkeen avotulella. Muina yksinkertaisina raaka-aineina toimivat peruna, sipuli, porkkana ja musta pippuri.