Venäläiset keitot

Venäläisistä ruoista varmaankin kaikkein tunnetuimpiin kuuluvat monenlaiset keitot. Tälle sivulle onkin listattu kaikkein tärkeimpiä venäläisiä keittoja. Venäläiset keitot tarjoillaan usein smetananokareen kanssa.

Venäläinen keittö shchi
  • Borssikeitto on varmasti kaikkein tunnetuimpia venäläisen keittiön ruokalajeja. Punajuurikeitto on myös suosittu ruokalaji muualla Itä-Euroopassa ja esimerkiksi Ukraina on saanut sen Ukrainan Unescon aineettomaan maailmanperintöluetteloon. Keitossa voi olla lihaa tai se voi olla kasviversio, punajuuren ohella olennaisimpia raaka-aineita ovat yleensä sipuli ja kaali.
  • Okroshka on ”venäläinen kesäkeitto” , joka on myös toisaalta ”kylmä kaljakeitto”. Kaljakeitto koska raaka-aineena on venäläinen kotikalja kvassi ja mukana on ainakin kurkkua ja sipulia, mutta myös muita kasviksia. Mukana voi olla myös perunoita, lihaa käytetään tyypillisimmin nakkeja tai makkaraa. Okroshka on kuitenkin juuri kesäkaudella tarjoiltava kylmä keitto.
  • Rassolnik on venäläinen kasviskeitto, jonka keskeisimpänä osasena on suolakurkut. Mukana on kuitenkin myös ohraa ja muita kasviksia.
  • Seljanka on tomaattimurskalla maustettu keitto. Se mielletään Suomessa usein kalakeitoksi, mutta siinä voi olla myös lihaa.
  • Shchi on perinteinen venäläinen kaalikeitto. Se on usein myös lihaton keittovaihtoehto, joka sopii myös hyvin kasvissyöjille.
  • Uha on perinteinen venäläinen kirkas kalakeitto, joka syödään usein alkuruokana. Perinteisessä mallissa se valmistetaan mahdollisimman pian kalan pyytämisen jälkeen avotulella. Muina yksinkertaisina raaka-aineina toimivat peruna, sipuli, porkkana ja musta pippuri.