Sisilialainen ruoka ja viini

Sisilialainen keittiö on monilta keskeisiltä elementeiltään samankaltainen kuin italialainen keittiö yleensäkin. Monet ruoat ovat simppeleitä ja ne rakentuvat vain muutamista, mutta ehdottoman tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Tietysti erilaisia paikallisia erikoisuuksiakin Sisiliassa on. Sisilialainen pizza (Sfincione) on usein normaalia italialaista paksupohjaisempaa ja pohja saattaa muistuttaa foccaciaa.

Välimeren saarena paikallisessa keittiössä erottuvat myös useita muita Italian alueita enemmän kreikkalaiset ja arabivaikutteet. Välimeri ja sitä kautta kalan ja merenelävien rooli on tietysti myös merkittävä. Munakoiso on myös yllättävän keskeinen perusraaka-aine ja siihen pohjautuvat esim. capanota ja pasta alla norma. Munakoisoja täytetään usein myös simppelisti jauhelihalla.

Euroopan eteläreunalla sijaitsevassa Sisiliassa on myös hyvin tarjolla tuoreita hedelmiä. Paikallisia sitruunoita ja pistaasipähkinöitä hyödynnetäänkin paljon ruoanlaitoissa. Sisiliassa tuotetuista juustotyypeistä tärkeimpiä ovat caciocavallo, canestrato, ricotta ja pecorino siciliano.

Sisilialainen ruoka pasta alla norma

Tärkeitä sisilialaisia ruokia

  • Arancini on perinteinen sisilialaisen keittiön ruokalaji. Nimi viittaa epäsuorasti italiankielen appelsiini-sanaan arancini appelsiinia muistuttavan muodon ja värin takia. Perusrakenteeltaan kyse on riisipallosta, joka on kieritetty korppujauhossa ja tämän jälkeen uppopaistettu.
  • Cannoli on sisilialainen jälkiruoka. 10-20 senttimetrin pituisen, tötterönmuotoisen taikinarullan sisään laitetaan makeaa kermaista täytettä, kaikkein perinteisimmin ricottajuustoa. Cannolin päälle laitetaan koristeeksi yleensä tomusokeria.
  • Caponata on sisilialainen kasvismuhennos. Ruokalajin ehdottomasti tärkein raaka-aine on munakoiso. Muita pääraaka-aineita ovat oliiviöljy, tomaatit/tomaattimurska, oliivit, kaprikset ja selleri. Caponata toimii Sisiliassa useimmiten lisukkeena esimerkiksi kalaruoille.
  • Granita on jäähileinen, sorbettimainen ruoka. Se tarjotaan joko väliruokana tai makeana jälkiruokana. Usein makuna on sitruuna tai lime.
  • Maccu on sisilainen keitto, jonka pääraaka-aine on härkäpapu.
  • Pasta alla Norma on Sisilian suosituimpia pastaruokia. Pastan kanssa tarjoillaan basilikalla ja ricottua-juustolla maustettua tomaattikastiketta, jossa sattumina on munakoisoa.
  • Pasta con le sarde on kalapastaruoka, jossa on anjovista ja sardiinia sekä oliiviöljyä sipulia. Mausteina käytetään fenkolia ja sahramia.
  • Sfincione on paksupohjainen, foccaciaa muistuttava sisilialainen pizza. Tomaattikastikkeen ohella siinä on yleensä Caciocavallo-juustoa, anjovista ja yrttejä.
sisilialainen ruoka

Sisilian viinit ja muut juomat

Sisilia on varsinkin tuotantomääriltään myös merkittävä viinialue ja siellä on tuotettu viinejä jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Tärkeimpiä rypälelajikkeita ovat Nero d’Avola, Frappato ja Nerello. Viimeisten vuosikymmenten aikana Sisiliassa on alettu tuottaa enemmän myös suoranaisia laatuviinejä. Ehkä tunnetuin spesifisti sisilialainen viini Marsalan kaupungin mukaan nimetty väkevä viini. Muuten Sisilia tunnetaan parhaiten Etnan rinteillä tuotetuista valkoviineistään.

Sisilia viini

Väkevämmistä alkoholijuomista merkittävissä määrin Sisiliassa valmistetaan sitruunalikööri limoncelloa.