Sisilialainen ruoka ja viini

Sisilialainen keittiö on monilta keskeisiltä elementeiltään samankaltainen kuin italialainen keittiö yleensäkin. Monet ruoat ovat simppeleitä koostuen vain muutamista, mutta ehdottoman tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Erilaisia paikallisia erikoisuuksiakin on. Välimeren saarena paikallisessa keittiössä erottuu myös useita muita Italian alueita enemmän kreikkalaiset ja arabivaikutteet.

Välimeri ja sitä kautta kalan ja merenelävien rooli on tietysti myös merkittävä. Munakoiso on myös yllättävän keskeinen perusraaka-aine. Euroopan eteläreunalla sijaitsevassa Sisiliassa on myös tarjolla tuoreita hedelmiä.

Tärkeitä sisilialaisia ruokia

  • Arancini on perinteinen sisilialaisen keittiön ruokalaji. Nimi viittaa epäsuorasti italiankielen appelsiini-sanaan, arancini appelsiinia muistuttavan muodon ja värin takia. Perusrakenteeltaan kyse on riisipallosta, joka on kieritetty korppujauhossa ja tämän jälkeen uppopaistettu.
  • Cannoli on sisialainen jälkiruoka. 10-20 senttimetrin pituisen, tötterönmuotoisen taikinarullan sisään laitetaan makeaa kermaista täytettä, kaikkein perinteisimmin ricottajuustoa. Cannolin päälle laitetaan koristeeksi yleensä tomusokeria.
  • Caponata on sisilialainen kahvismuhennos. Ruokalajin ehdottomasti tärkein raaka-aine on munakoiso. Muita pääraaka-aineita ovat oliiviöljy, tomaatit/tomaattimurska, oliivit, kaprikset ja selleri. Caponata toimii Sisiliassa useimmiten lisukkeena esimerkiksi kalaruoille.
  • Pasta alla Norma on Sisilian suosituimpia pastaruokia. Pastan kanssa tarjoillaan basilikalla ja ricottua-juustolla maustettua tomaattikastiketta, jossa sattumina on munakoisoa.

Sisilian viinit ja muut juomat

Sisilia on varsinkin tuotantomääriltään myös merkittävä viinialue ja siellä on tuotettu viinejä jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Viimeisten vuosikymmenten aikana Sisiliassa on alettu tuottaa enemmän myös suoranaisia laatuviinejä. Ehkä tunnetuin spesifisti sisilialainen viini Marsalan kaupungin mukaan nimetty väkevä viini. Muuten Sisilia tunnetaan parhaiten Etnan rinteillä tuotetuista valkoviineistään.

Väkevämmistä alkoholijuomista merkittävissä määrin Italiassa valmistetaan sitruunalikööri limoncelloa.