Maailman väkevät viinit

Väkevä viinit ovat viinistä, rypälemehusta, tai näiden sekoituksesta valmistettua alkoholijuomaa. Alun perin ne on kehitetty, jotta viinistä saataisiin paremmin säilyvää, mutta nykyään niitä juodaan niiden makumaailman vuoksi(toki joskus myös vaan humaltumistarkoituksessa). Väkevien viinien alkoholiprosentti vaihtelee 15-22 välillä. Usein niitä juodaan jälkiruokaviineinä pienistä laseista, mutta monet niistä sopivat aperitiiviksi tai muuhunkin tilanteeseen.

Maailman tärkeimpiä väkeviä viinejä

  • Dubonnet on alun perin Ranskassa 1800-luvun puolivälissä syntynyt, erityisesti aperitiivina suosittu väkevä, mutta maultaan makeahko viini, jota on maustettu runsaalla määrällä eri yrttejä ja mausteita ja myös pienellä määrällä kiniiniä.
  • Madeiraviini on portugalilainen väkevä viini, jota valmistetaan nimensä mukaisesti Portugalin Madeiran saarella. Se on suosittu erityisesti jälkiruokaviininä. Tärkein sen valmistukseen käytetty rypälelajike on Tinta Negra Mole.
  • Malagaviini on Andalusiassa Malagan kaupungin ympäristössä tuotettu väkevä viini. Tärkeimpiä valmistukseen käytettyjä rypäleitä ovat  Pedro Ximénez ja Moscatel.
  • Marsala on Länsi-Sisiliassa samannimisen kaupungin liepeillä valmistettavaa viiniä. Tärkeimpiä Marsalan valmistuksessa käytettyjä rypäleitä ovat Catarratto ja Grillo.
  • Portviini: Jälkiruokaviininä tunnettua portviiniä voidaan tuottaa ainoastaan Portugalin toiseksi suurimman kaupungin Porton ympäristössä paikallisista rypälelajikkeista. Nykyisenkaltaiseksi tunnistettavaksi viinilajikseen se kehittyi reilun 200 vuotta sitten.
  • Sherry on Andalusiassa Jerez de la Fronteran kaupungissa ja sen ympäristössä valmistettava espanjalainen väkevä viini. Tärkein valmistuksessa käytetty rypälelajike on Palomino. Sherry on tapana nauttia erityisestä sherrylasista (catavinos).
  • Vermutti on ennen kaikkea Ranskassa ja Italiassa valmistettavaa väkevää viiniä, jota on maustettu koiruoholla. Se on erityisesti suosittu aperitiivi. Tunnetuimpia Vermutista tehtäviä cocktaileja ovat Martini ja Negroni.