Maailman väkevät viinit

Väkevä viinit ovat viinistä, rypälemehusta, tai näiden sekoituksesta valmistettua alkojolijuomaa. Alunperin ne on kehitetty, jotta viinistä saataisiin paremmin säilyvää. Väkevien viinien alkoholiprosentti vaihtelee 15-22 välillä.

Maailman tärkeimpiä väkeviä viinejä

  • Dubonnet on alunperin Ranskassa 1800-luvun puolivälissä syntynyt, erityisesti aperatiivina suosittu väkevä viini, jota on maustettu runsaalla määrällä eri yrttejä ja mausteita.
  • Madeiraviiniä valmistetaan nimensämukaisesti Portugalin Madeiran saarella.
  • Marsala on Länsi-Sisiliassa samannimisen kaupungin liepeillä valmistettavaa viiniä.
  • Portviini Jälkiruokaviininä tunnettua portviiniä tuotetaan Portugalin toiseksi suurimman kaupungin Porton ympäristössä.
  • Sherry on Andalusiassa Jerez de la Fronteran kaupungissa ja sen ympäristössä valmistettava väkevä viini.
  • Vermutti on ennen kaikkea Ranskassa ja Italiassa valmistettavaa väkevää viiniä, joka on erityisesti suosittu aperatiivi. Tunnetuimpia Vermutist tehtäviä cocktaileja ovat Martini ja Negroni.