Maailman väkevät viinit

Väkevä viinit ovat viinistä, rypälemehusta, tai näiden sekoituksesta valmistettua alkoholijuomaa. Alun perin ne on kehitetty, jotta viinistä saataisiin paremmin säilyvää, mutta nykyään niitä juodaan niiden makumaailman vuoksi(toki joskus myös vaan humaltumistarkoituksessa). Väkevien viinien alkoholiprosentti vaihtelee 15-22 välillä. Usein niitä juodaan jälkiruokaviineinä.

Maailman tärkeimpiä väkeviä viinejä

  • Dubonnet on alun perin Ranskassa 1800-luvun puolivälissä syntynyt, erityisesti aperitiivina suosittu väkevä viini, jota on maustettu runsaalla määrällä eri yrttejä ja mausteita.
  • Madeiraviiniä valmistetaan nimensä mukaisesti Portugalin Madeiran saarella. Se on suosittu erityisesti jälkiruokaviininä. Tärkein sen valmistukseen käytetty rypälelajike on Tinta Negra Mole.
  • Marsala on Länsi-Sisiliassa samannimisen kaupungin liepeillä valmistettavaa viiniä. Tärkeimpiä Marsalan valmistuksessa käytettyjä rypäleitä ovat Catarratto ja Grillo.
  • Portviini: Jälkiruokaviininä tunnettua portviiniä tuotetaan Portugalin toiseksi suurimman kaupungin Porton ympäristössä.
  • Sherry on Andalusiassa Jerez de la Fronteran kaupungissa ja sen ympäristössä valmistettava väkevä viini. Tärkein valmistuksessa käytetty rypälelajike on Palomino.
  • Vermutti on ennen kaikkea Ranskassa ja Italiassa valmistettavaa väkevää viiniä, joka on erityisesti suosittu aperitiivi. Tunnetuimpia Vermutista tehtäviä cocktaileja ovat Martini ja Negroni.