Barolo-viinit – Piemonten tunnetuin punaviini

Barolo on yksi tunnetuimmista italialaisista punaviineistä, jota valmistetaan samannimisellä Barolon alueella Piemontessa, jotakuinkin Torinon ja Genoan kaupunkien puolivälissä. Lähin hieman suurempi kaupunki on Alba. Barolo-viinien valmistamiseen käytetään vain ja ainoastaan paksukuorisia Nebbiolo-rypäleitä. Baroloa täytyy kypsyttää vähintään 36 kuukautta, joista vähintään 18 kuukautta tammitynnyreissä. Baroloa tuotetaan ainoastaan noin1 300 hehtaarin kokoisella alueella. Barolo oli aikoinaan myös ensimmäinen viini, joka sai Italiassa korkeimman mahdollisen DOCG-laatuluokituksen.

Barolot ovat hyvin tanniinisia ja vaativat aikaa kypsyäkseen, ollen parhaimmillaan 5-10 vuoden iässä, mutta laadukkaimpia kypsytetään jopa yli 10 vuotta. Varsin voimakkaaseen makuun suhteutettuna viini on väriltään jopa yllättävän kevyen punaisia. Alkoholipitoisuus on myös Barolo-viinissä myös korkea, vähintään 13%, mutta usein jopa 15%.

Barolo sopii kyllä yhteen monenlaisen ruuan kanssa, mutta kevyemmät kasvisruoat tai maultaan miedommat ruoat eivät ole parhaita vaihtoehtoja. Barolo sopii erittäin hyvin yhteen pihvin tai tuhdimpien liharuokien sekä voimakkaampien juustojen, kuten italialaisten gorgonzolan tai castelmagno kanssa.

Barolo ja Barbaresco

Sekä phoneettisesti että maantieteellisesti Baroloa lähellä on Barberesco. Näiden kahden viinin merkityksellisimmät erot syntyvät maaperästä. Barbarescoa voisi pitää hieman Baroloa kevyempänä.