Barolo on yksi tunnetuimmista italialaisista punaviineistä, jota valmistetaan samannimisellä Barolon alueella Piemontessa, jotakuinkin Torinon ja Genoan kaupunkien puolivälissä. Lähin hieman suurempi kaupunki on Alba.
Barolo-nimeä on käytetty pulloissa 1800-luvulta lähtien. Barolo-viinien valmistamiseen käytetään vain ja ainoastaan paksukuorisia ja korkean sokeripitoisuuden Nebbiolo-rypäleitä. Baroloa täytyy kypsyttää vähintään 36 kuukautta, joista vähintään 18 kuukautta tammitynnyreissä. Baroloa tuotetaan ainoastaan noin1 300 hehtaarin kokoisella 11 kylää käsittävällä alueella. Barolo oli aikoinaan myös ensimmäinen viini, joka sai Italiassa korkeimman mahdollisen DOCG-laatuluokituksen. Se kuuluin myös Savoijin kuningashuoneen suosikkiviineihin ja senkin seurauksena jotkut viittaavat siihen myös viinien kuninkaana.
Barolot ovat hyvin tanniinisia ja vaativat aikaa kypsyäkseen, ollen parhaimmillaan 5-10 vuoden iässä, mutta laadukkaimpia kypsytetään jopa yli 10 vuotta. Varsin voimakkaaseen makuun suhteutettuna viini on väriltään jopa yllättävän kevyen punaisia. Alkoholipitoisuus on myös Barolo-viinissä myös varsin korkea, vähintään 13%, mutta usein jopa 15%. Tanniinisuutta on ja maku on voimakas.
Barolo sopii kyllä yhteen monenlaisen ruuan kanssa, mutta kevyemmät kasvisruoat tai maultaan miedommat ruoat eivät ole parhaita vaihtoehtoja. Barolo sopii erittäin hyvin yhteen pihvin tai tuhdimpien liharuokien ja pastojen sekä voimakkaampien juustojen, kuten italialaisten gorgonzolan tai castelmagnon kanssa.
Oudompi risottovariaatio Risotto al barolo, johon on käytetty punaviiniä on nimetty juuri Barolon mukaan.
Barolo ja Barbaresco
Sekä phoneettisesti että maantieteellisesti Baroloa lähellä on Barberesco. Näiden kahden viinin merkityksellisimmät erot syntyvät maaperästä. Barbarescoa voisi pitää hieman Baroloa kevyempänä.