Chianti – Toscanan tunnetuin viini

Chianti on yksi Italian ja melkeinpä koko maailma tunnetuimmista punaviineistä. Sitä tuotetaan keskellä Toscanaa Firenzen, Pisan, Sienan, Arezzon, Pistoian ja Praton kuntien alueella. Chiantin historia ulottuu renesanssiin ja jopa keskiajalle asti.

Italiassa Chiantia juodaan usein tomaattisten pastojen kanssa, joiden kanssa sen ajatellaan toimivan hyvin. Chianti on kuitenkin varsin monikäyttöinen punaviini ja sopii hyvin yhteen melko monenlaisten ruokien kanssa. Chiantia on myös saatavissa monissa hintaluokissa. Aivan perus-chianteja kalliimpia ovat Chianti Classico ja Chianti Riserva.

Chiantin rypäleet

Chiantin päärypäleenä toimii Sangiovese, jota on yleensä 70%. Tämän lisäksi lopusta 30 prosentista puolet on Canaioloa ja puolet Malvasia Biancaa.