Maailman pataruoat – Erilaisia pataruokaideoita

Suomalaisilla on omat tutut pataruokansa kuten Karjalanpaisti ja makaronilaatikko, mutta maailmalla on myös monenlaisia suomalaisille tuntemattomampia, mutten mielenkiintoisia pataruokia.

Maailman pataruokia

Baeckeoffe

Baeckeoffe on Ranskan Alsacen alueella suosittu pataruoka johon tulee perunasiivuja, lihaa ja sipulia. Mausteeksi laiteean paikallista valkoviiniä ja katajanmarjoja.

Bigos

Bigos on puolalainen pataruoka ja maassa lähes kansallisruoan maineessa. Joskus bigosiin viitataan myös metsästäjänpatana. Ruoka on perinteisimmin valmistettu isossa padassa avotulella. Bigos on liharuoka, johon voidaan kuitenkin laittaa vähän mitä lihaa vaan kaikkein aidoimmillaan kuitenkin riistaa. Lihan ohella toinen kriittisen pakollinen raaka-aine on hapankaali

Bigos pataruoka

Burgundinpata

Burgundin pata on yksi tunnetuimpia ranskalaisen keittiön ruokia. Kyseessä on lihaisa talonpoikainen pataruoka, jota on syytä kuitenkin hauduttaa varsin pitkään. Viinin ohella keskeisiä raaka-aineita ovat naudanliha, pekoni porkkana, sipuli, hillosipuli ja sienet. Joskus burgunpinpadasta nähdään myös versioita, joissa nauta on korvattu riistalihalla.

Caldeirada

Caldeirada on portugalilainen pataruoka ja ehkä maan tunnetuin ruokalaji. Caldeiradaan käytetään varsin niitä kaloja ja mereneläviä, joita on milloinkin käytettävissä, mutta usein käytetään useita eri kalalaatuja , joiden seurana on perunaa, tomaattia, paprikaa ja sipulia.

Cassoulet

Cassoulet on eteläranskalainen hitaasti kypsytettävä papupata, jossa on valkoisten papujen ohella sian kylkeä.

Jambalaya

Jambalaya on Amerikan kreoli- ja Cajun-keittiöistä lähtöisin oleva pataruoka ja muistuttaa espanjalaista paellaa. Jambalayan pääraaka-aineita ovat riisi, kasvikset ja liha.

Jeongol

Jeongol on korealainen pataruoka.

Irish stew

Irish stew on Irlannin tunnetuimpia ruokia ja lihapata, joka muistuttaa vähän suomalaista karjalan paistia. Oikeaoppisesti lihana pitäisi käyttää lammasta, mutta nautaakin kyllä käytetään.

Irlantilainen pataruoka

Kukkoa Viinissä

Kukkoa viinissä on klassinen ranskalainen pataruoka. Nimestään huolimatta siinä ei yleensä ole kukkoa, vaan ihan normaalia kanaa. Kanan ja punaviinin ohella perusraaka-aineita ovat pekoni, herkkusienet, sipuli ja valkosipuli.

ranskalainen pataruoka

Pozole

Pozole on perinteinen meksikolainen lihapata. Pozoleen käytetään yleisimmin porsaanlihaa, mutta siitä on myös versioita, joissa pataan laitetaan kanaa. Välttämättömänä perusraaka-aineena toimivat myös lihaliemessä keitetyt maissiryynit.

Meksikolainen pataruoka

Stroganov

Stroganov on venäläistä alkuperää oleva pataruoka. Stroganovin tärkeimmät raaka-aineet ovat voissa paistetut naudanlihakuutiot, jotka tarjoillaan paprikan, sipulin, tomaatin ja suolakurkun kanssa kermakastikkeessa.