Jambalaya – Pata Cajun- ja kreolikeittiöistä

Jambalaya on kreoli- ja Cajun-keittiöistä lähtöisin oleva pataruoka. Kuten louisianalaisessa ja kreolikeittiossä Jambalayssa muutenkin, on ruokalajilla vahvat ranskalais- ja afrikkalaisvaikutteet. Se muistuttaa hieman espanjalaista paellaa.

jambalya pataruoka

Jambalayan pääraaka-aineita ovat riisi, kasvikset ja liha. Perinteisimpänä lihana on toiminut makkara ja paikallinen andouille, mutta possua, kanaa tai mereneläviäkin käytetään nykyään yleisesti. Kasviksina käytetään perinteisemmin sofritoa, eli hyvin pieniksi pilkottuja ja pitkään öljyssä haudutettuja porkkanaa, sipulia ja selleriä, joskin myös jotkut saattavat laittaa lisäksi tomaattia sekaan. Mausteita ovat chilijauhe, paprikajauhe ja timjami.

Jambalya-reseptit

Jambalaya (Alko)

Pyhä kolminaisuus ja Jambalaya Cajun-keittiön tapaan (Gastrodontti)

Jambalaya New Orleansin tapaan (MTV)

Grillimaisterin jambalaya (Lidl)