Kalifornian viinit ja viinialueet

Kalifornia on viinintuotannon osalta ylivoimaisesti USA:n tärkein osavaltio. Noin 90% kaikesta Yhdysvaltain viinistä tuotetaan Kaliforniassa. Viinejä on tuotettu alueella 1800-luvulta lähtien ja suurempaan maailman maineeseen ne nousivat 1970-luvulla. Selvästi tärkeimmäksi rypäleiksi vakiintuivat Chardonnay valkoviinien osalta ja Cabernet Sauvignon punaviinien osalta. Näiden takana seuraavaksi suosituimpia rypäleita ovat Merlot, Pinot noir ja Sauvignon blanc.

Ilmaston ansiosta rypäleet on mahdollista poimia ajan kanssa, jonka myötä sokeripitoisuus on korkeampi. Tämä on johtanut siihen, että kalifornialaiset viinit ovat myös alkoholipituisuudeltaan korkeampia. Toisaalta käytännöt eivät ole niin vakiintuneita kuin vanhalla mantereella, joten Kaliforniassa viinin valmistajat tekevät keskimäärin myös kokeilevampia ja erilaisempia viinejä vaikkapa Ranskaan tai Italiaan verrattuna.

Suuren osavaltion sisälläkin viinintuotanto kuitenkin jakautuu eri viinialueille.

Kalifornian viinialueet kartta

Kalifornian 4 viininpäätuotantoaluetta

North Coast

San Franciscon pohjoispuolella sijaitsevan pohjoisen rannikkoalueeseen sisältyvat mm. Napa ja Sonoma, jotka ovat varmasti koko Kalifornian maineikkaimpia.

Central Coast

Central Coast aluee kulkee San Franciscon eteläpuolelta Los Angelesiin.

Central Valley

Pidemmällä sisämaasa sijaitseva Central Valley on hieman enemmän massatuotantoon painottuva viinialue.

South Coast

South Coastin lasketaan viinialueet Los Angelesin eteläpuolella.