Kalifornian viinit ja viinialueet

Kalifornia on viinintuotannon osalta ylivoimaisesti USA:n tärkein osavaltio. Se on myös tärkein ”uuden maailman” (Euroopan ulkopuolinen) viinintuotantoalue. Noin 90% kaikesta Yhdysvaltain viinistä tuotetaan Kaliforniassa. Kalifornia on kuitenkin valtavan suuri osavaltio ja siihen kuuluu monia toisistaan erilaisia ala-alueita

Viinejä on tuotettu Kaliforniassa 1800-luvulta lähtien ja suurempaan maailman maineeseen ne nousivat 1970-luvulla, jolloin alettiin panostaa aiempaa enemmän laatuun. Selvästi tärkeimmäksi rypäleiksi vakiintuivat Chardonnay valkoviinien osalta ja Cabernet Sauvignon punaviinien osalta. Näiden takana seuraavaksi suosituimpia rypäleitä ovat Merlot, Pinot noir, Zinfandel ja Sauvignon blanc.

Ilmaston ansiosta rypäleet on mahdollista poimia ajan kanssa, jonka myötä sokeripitoisuus on korkeampi. Tämä on johtanut siihen, että kalifornialaiset viinit ovat suurelta myös alkoholipituisuudeltaan korkeampia. Toisaalta käytännöt eivät ole niin vakiintuneita kuin vanhalla mantereella, joten Kaliforniassa viinin valmistajat tekevät keskimäärin myös kokeilevampia ja erilaisempia viinejä vaikkapa Ranskaan tai Italiaan verrattuna.

Suuren osavaltion sisälläkin viinintuotanto kuitenkin jakautuu eri viinialueille.

Kalifornian viinialueet kartta

Kalifornian 4 viininpäätuotantoaluetta

North Coast

San Franciscon pohjoispuolella sijaitseva Pohjoisen Rannikkoalue käsittää Napan ja Sonoman viinialueet, jotka ovat eittämättä Kalifornian ja koko Yhdysvaltojen viinintuotannon kruununjalokiviä. Napa ja Sonoma ovat tunnettuja monipuolisesta viinivalikoimastaan, joka kattaa korkealaatuiset Cabernet Sauvignonit, Chardonnayt, Pinot Noir -viinit sekä monet muut rypälelajikkeet.

Erityisesti Napa Valley on maailmanlaajuisesti arvostettu sen erinomaisten Cabernet Sauvignon -viinien ansiosta, jotka kilpailevat suosiosta jopa ranskalaisen Bordeaux’n viinien kanssa. Sonoma County puolestaan on tunnettu laajemmasta rypälevalikoimastaan ja siellä tuotetaan erinomaisia Pinot Noir -ja Zinfandel-viinejä.

Näillä alueilla tuotetaan massatuotannon ohella aivan Amerikan arvostetuimpia ja kalliimpia viinejä kuten Screaming Eagle Winery and Vineyards. Ne myös melko lähellä San Franciscoa.

Central Coast

Central Coast alue kulkee San Franciscon eteläpuolelta Los Angelesiin. Sen osa-alueita ovat mm. Paso Robles, Santa Barbara, and Monterey.

Central Valley

Pidemmällä sisämaassa sijaitseva Central Valley on Kalifornian laajin viinialue, joka ulottuu pitkälle osavaltion halki pohjoisesta etelään. Tämä alue on tunnettu massatuotantoon painottuvasta viinintuotannostaan, mutta se tarjoaa myös korkealaatuisia viinejä, erityisesti joiltakin erikoistuneilta osa-alueilta. Central Valleyn tunnetuin osa-alue, Lodi, on erityisen merkittävä Zinfandel-rypäleen viljelyssä. Lodi on saavuttanut mainetta ’Zinfandelin pääkaupunkina’, ja se tuottaa monipuolisesti sekä voimakkaita että hedelmäisiä Zinfandel-viinejä, jotka heijastavat alueen ainutlaatuista maaperää ja ilmastoa.

Central Valley tarjoaa edulliset maan ja tuotannon kustannukset verrattuna Kalifornian rannikkoalueiden korkeampiin hintoihin, mikä mahdollistaa laajan valikoiman viinejä eri hintaluokissa.

South Coast

South Coastin lasketaan viinialueet Los Angelesin eteläpuolella.