Havaijilainen Pizza on yksi maailman tunnetuimmista pizzoista, joskaan ei se perinteisin. Se on ihmisissä ristiriitaisia tunteita herättävä ruoka.

Kunnia ananaksen lisäämisestä pizzaan on annettu Kanadassa asuneelle kreikkalaistaustaiselle Sam Panopoulokselle. Tutustuttuaan kiinalaiseen ruokaan, jossa hapanimelä on normaali ruoka, hän päätti kokeilla yhdistää ananaksen makean maun pizzaan. Pizzalla ei kuitenkaan ole varsinaisesti mitään tekemistä havaijilaisen ruokakulttuurin kanssa, vaan tekijä päätti vain nimetä sen käyttämänsä purkkiananasmerkin (Havaiji) mukaan.
Suomessa havaiji-pizzassa on lähtökohtaisesti aina ananasta ja kinkkua, mutta monessa paikassa kinkun tilalla saattaa olla pekonia. Se voi olla pannupizza tai ohutpohjaisempi perinteinen pizza, vaan olennainen asia ovat pizzan täytteet. Suomessa kinkkuananaspitsaan saatetaan usein viitata Havaijin sijaan Tropicanana.