Havaiji Pizza on yksi maailman tunnetuimmista pizzoista, joskaan ei se perinteisin. Se on pizza, joka herättää ihmisissä ristiriitaisia tunteita herättävä ruoka. Kunnia ananaksen lisäämisestä pizzaan on annettu Kanadassa asuneelle kreikkalaistaustaiselle Sam Panopoulokselle. Tutustuttuaan kiinalaiseen ruokaan, jossa hapanimelä on normaali ruoka, hän päätti kokeilla yhdistää ananaksen makean maun pizzaan. Pizzalla ei kuitenkaan ole varsinaisesti mitään tekemistä havaijilaisen ruokakulttuurin kanssa, vaan tekijä päätti vain nimetä sen käyttämänsä purkkiananassmerkin (Havaiji) mukaan.

Suomessa havaiji-pizzassa on lähtökohtaisesti aina ananasta ja kinkkua, mutta monessa paikassa kinkun tilalla saattaa olla pekonia. Suomessa kinkkuananaspitsaan saatetaan usein viitata Havaijin sijaan Tropicanana.