Lautaslounas – Plate Lunch

Lautaslounas(eng. Plate lunch) on yksi havaijilaisen keittiön tunnetuimpia elementtejä. Havaijilainen lautaslounas sai alkunsa 1900-luvun alkupuolella. Ruokalaji koostui yksinkertaisista aineksista, kuten riisistä, lihasta ja salaateista, ja tarjottiin yhdessä ”lautasella” – siitä nimi ”plate lunch”. Ruokalaji on jonkinlainen varhainen amerikkalainen pikaruoka. Nykyään lautaslounasta tarjoillaan myös jotkut amerikkalaiset pikaruokaketjut kuten L&L Hawaiian Barbecue.

Lautaslounas plate lunch

Ruokalaji koostuu yleensä riisistä, vihanneksista ja jostakin lihasta. Joskus riisi saatetaan korvata makaronisalaatilla. Liha voi olla nautaa, kanaa, possua tai kalaa. Yleensä kuitenkin aasialaisilla mausteilla kuten teriyakilla. Plate lunch on siis ennen kaikkea fuusioruoka, jossa yhdistyvät amerikkalainen ja aasialainen ruokakulttuuri.