Ranskalaisen keittiön jälkiruoista tunnetaan ehkä kaikkein parhaiten Crème brûlée ja macaronit, mutta ranskalainen keittiö tarjoaa paljon muitakin herkullisia jälkiruokia. Toki jälkiruokana voidaan myös tarjota hedelmiä ja juustolautanen voi myös olla jälkiruoan ”korvaava” vaihtoehto.
Tärkeimpiä ranskalaisia jälkiruokia
- Baba au rhum (rommibaba) on rommilla maustettu klassinen leivonnainen, joka tarjoillaan tyypillisesti kerman ja hedelmien kanssa. Ranskan ohella se on suosittu leivoinnainen myös Italiassa.
- Briossi on reilusti voita ja kananmunaa sisältävä leivonnainen.
- Café liégeois: jäätelöä (yleensä vaniljaa) sisältävä jälkiruokakahvi.
- Canelé on Bordeaux’sta lähtöisin oleva, valmistustavaltaan varsin työläs rommivaniljaleivonnainen.
- Charlotte Russe: on kääretorttupaloista koottava kakku.
- Clafoutis on uunivuoassa valmistettava kirsikkapiirakka tai pannukakku.
- Crème brûlée käännetään suomeksi usein paahtovanukkaaksi. Se on kermainen vanukas, jossa on rapeaksi paahdettu sokeripinta. Se maustetaan usein vaniljalla, mutta muitakin mausteita voidaan käyttää.
- Éclair on suklaakuorrutteinen tuulihattu.
- Jouluhalko on puuhalon muotoinen koristeltu jouluherkku.
- Macaron: Macaronit ovat pieniä marenkileivonnaisia, joita värjätään kaikilla eri sateenkaarinvälillä. Raaka-aineet ovat munan valkuainen, mantelijauheesta, sokerista ja tomusokerista.
- Madeleine-leivos on tunnetuimpia ranskalaisia leivonnaisia mm. Proustin ansiosta. Ne ovat simpukanmuotoisia pikkuleivoksia, jotka maustetaan voisulalla ja sitruunankuorella.
- Napoleoninleivos (Mille-feuille) on kerroksittain voitaikinasta rakentuva leivonnainen, jossa on kermatäyte.
- Pain au chocolat on rakenteeltaan voisarvea muistuttava, suklaahippuja sisältävä leivonnainen
- Religieuse on kermatäytteinen ja suklaakuorrutteinen leivos.
- Tarte Tatin on karamellisoituja hedelmiä, yleensä omenoita sisältävä jälkiruokapiirakka.