Ranskalaiset jälkiruoat ja leivonnaiset

Ranskalaisen keittiön jälkiruoista tunnetaan ehkä kaikkein parhaiten Crème brûlée ja macaronit, mutta ranskalainen keittiö tarjoaa paljon muitakin herkullisia jälkiruokia. Toki jälkiruokana voidaa myös tarjota hedelmiä tai juustolaitanen on myös jälkiruoan “korvaava” vaihtoehto.

Tärkeimpiä ranskalaisia jälkiruokia

  • Baba au rhum: Baba au rhum(rommibaba) on rommilla maustettu klassinen leivonnainen, joka tarjoillaan tyypillisesti kerman ja hedelmien kanssa. Ranskan ohella se on suosittu leivoinnainen myös Italiassa.
  • Briossi: Briossi on reilusti voita ja kananmunaa sisältävä leivonnainen.
  • Café liégeois: jäätelöä (yleensä vaninljaa) sisältävä jälkiruokakahvi.
  • Canelé: Canelé on Bordeaux’sta lähtöisin oleva, valmistustavaltan varsin työläs rommivaniljaleivonnainen.
  • Charlotte Russe: on kääretorttupaloista koottava kakku.
  • Clafoutis: Clafoutis on uunivuoassa valmistettava kirsikkapiirakka tai pannukakku.
  • Crème brûlée: Crème brûlée käännetään suomeksi usein paahtovanukkaaksi. Se on kermainen vanukas, jossa on rapeaksi paahdettu sokeripinta. Se maustetaan usein vaniljalla, mutta muitakin mausteita voidaan käyttää.
  • Éclair: Éclair on suklaakuorrutteinen tuulihattu.
  • Jouluhalko: Puuhalon muotoinen koristeltu jouluherkku.
  • Macaron: Macaronit ovat pieniä marenkileivonnaisia, joita värjätään kaikilla eri sateenkaarinvälillä. Raaka-aineet ovat munan valkuainen, manterlijauheesta, sokerista ja tomusokerista.
  • Madeleine-leivos: Madeleine leivos on tunnetuimpia ranskalaisia leivonnaisia mm. Proustin ansiosta. Ne ovat simpukanmuotoisia pikkuleivoksia, jotka maustetaan voisulalla ja sitruunankuorella.
  • Napoleoninleivos (Mille-feuille) on kerroksittain voitaikinasta rakentuva leivonnainen, jossa on kermatäyte.
  • Pain au chocolat on rakenteeltaan voisarvea muistuttava, suklaahippuja sisältävä leivonnainen
  • Religieuse: Religeuse on kermatäytteinen ja suklaakuorrutteinen leivos.
  • Tarte Tatin: Tarte tatin on karamellisoituja hedelmiä, yleensä omenoita sisältävä jälkiruokapiirakka.