Belgialainen keittiö ja ruokakulttuuri

Belgialainen ruokakulttuuri muistuttaa paljon hollantilaista, ehkä hieman vahvemmilla ranskalaisilla vaikutteilla.

Globaalisti laajasti levinneistä ruoista voisi tietysti mainita ranskanperunat, jotka ovat alun perin lähtöisin tietysti juuri Belgiasta. Paikallisesti suosittu dippi on Samurai-kastikke. Sen kolme perusosaa. ketsuppi ja majoneesi ja chilikastike, joka voi olla harissa tai sambal oelek.

Belgian epävirallinen ja monille hieman yllättävä ”kansallisruoka” on ranskalaiset ja simpukat(Moules-frites). Mitraillette on taas voileipä, jossa lyhyen patongin väliin laitetaan ranskalaisia perunoita ja lihaa, kastiketta ja usein myös kasviksia.

Belgialainen ruoka

Belgian suuremmissa kaupungeissa näkyy myös vahvasti erityisesti turkkilaisten ja pohjoisafrikkalaisten, mutta myös italialaisten ja kreikkalaisten maahanmuuttajien vaikutus. Kebabia, gyrosta ja muita Välimeren ruokia saa usein pikaruokana Belgian kaduilla.

Belgialaiset herkut

Belgia tunnetaan erityisesti myös muutamista herkuistaan, ennen kaikkea suklaastaan ja vohveleistaan. Belgia on tunnettu yhtenä maailman tunnetuimpana suklaamaana. Tunnetuimpia suklaabrändejä ovat Côte d’Or, Guylian ja Leonidas.

Belgialaiset vohvelit (Makeat ja pehmeät belgialaiset vohvelit ovat toinen maan tunnetuista herkuista. Niitä tarjoillaan usein erilaisilla täytteillä kuten tuoreilla hedelmillä, kermavaahdolla, suklaakastikkeella tai vaniljajäätelöllä. Belgialaiset vohvelit ovat suosittuja sekä makeina jälkiruokina että suolaisina välipaloina.

Belgialainen olut

Belgialainen olut tunnetaan ympäri maailmaa. Belgian olutkulttuuri on tuottanut monia omaleimaisia ja selvästi perusoluista eroavia juomia. Pintahiivaoluita käytetään ja maustetaan perushumalan lisäksi hyvin monilla eri tavoilla ja keinoilla. Erittäin belgialaisia oluttyylejä ovat mm. vehnäolut lambic ja luostariolut trappist. Kaikkein suosituimpia belgialaisia olutbrändejä ovat kuitenkin Stella Artois, Duvel, Chimay ja Leffe.