Belgialaiset oluet

Belgialainen olut tunnetaan ympäri Eurooppaa ja hyvistä syistä. Belgian olutkulttuuri on tuottanut monia omaleimaisia ja selvästi perusoluista eroavia juomia. Pintahiivaoluita käytetään ja maustetaan perushumalan lisäksi hyvin monilla eri tavoilla ja keinoilla.

Tärkeitä belgialaisa oluttyyppejä ja brändejä

Lambic

Lambic on erikoinen vehnäoluttyyppi, jota tuotetaan ”spontaanikäymisellä”, jossa valmistuksessa ei käytetä ollenkaan hiivaa, vaan vierre käy villihiivoilla. Puhdas lambic on tyypillisesti erittäin hapanta. Lambicilla on ollut EU:n nimisuoja vuodesta 1997 lähtien. Lambiceja maustetaan usein esimerkiksi kirsikoilla, vadelmilla tai muilla hedelmillä ja marjoilla.

Trappist – Benediktimunkkien oluet

Trappistit ovat benediktiiniläisten trappistiluostareiden munkkien valvonnassa tuotettuja luostarioluita. Belgialaiset trappistioluita valmistavat luostarit ovat Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle ja Westvleteren.

Tripel

Tripel luostarioluttyyli, jota valmistetaan kuitenkin myös luostareiden ulkopuolella.

Witbier (Bière blanche)

Belgialainen vehnäolut tunnetaan hollanninkielellä nimellä Witbier ja ranskaksi Bière blanche. Raikkaat ja sitruksiset belgialaiset vehnäoluet sopivat hyvin varsinkin kesäjuomiksi. Saksalaisista vehnäoluista eroten maustamiseen käytetään korianteria ja hedelmiä. Nautitaan usein pienistä 0,25 tai 0,33 litran laseista. Tunnetuin merkki on Hoegaarden.