Chilikastikkeet tai –tahnat eivät ole kaikki aivan samanlaisia. Maailmalta löytyy monenlaista hieman toisistaan eroavia vaihtoehtoja tuomaan potkua.
Erilaiset chilikastikkeet ja chilitahnat
- Adžika on Georgiasta lähtöisin oleva chilikastike, joka sisältää chilin lisäksi, valkosipulia ja korianteria. Sitä käytetään dippinä tai grilliruokien kanssa.
- El Yucateco on tunnetuin meksikolaislähtöinen vähittäiskaupoissa pikkupulloissa myytävä chilikastike.
- Gochujang on korealaisessa keittiössä suosittu chilitahna. Sen perusraaka-aineita ovat punainen chili ja soijapavut.
- Harissa on Pohjois-Afrikasta lähtöisin oleva chilitahna. Harissan pääraaka-aineena on chili, mutta siihen voidaan lisätä monenlaisia mausteita ja yrttejä, joista yleisimpiä ovat: valkosipuli, kumina, korianteri ja kumina. Näiden lisäksi nesteenä käytetään oliiviöljyä. Chilitahnaksi se on kuitenkin melko mieto ja lempeä.
- Piri piri-kastike on Portugalin siirtomaahistoriaan kytkeytyvä kastike. Siihen käytetään Itä-Afrikasta lähtöisin olevaa piri piri-pippuria, valkosipulia ja etikkaa.
- Sambal olek on indonesialainen chilitahna, joka suosittua myös muualla Kaakkois-Aasiassa. Chilin ohella siihen tulee limeä, inkivääriä, salottisipulia, ja valkosipulia vihersipulia.
- Sriracha on Thaimaasta lähtöisin oleva chilikastike. Srirachan raaka-aineina toimivat chilipippurien lisäksi etikka, valkosipuli, suola ja sokeri. Srirachan historia ulottuu 100 vuoden taakse, mutta nykyiseen maineeseensa se on noussut saavutettuaan suosiota Amerikassa, jossa sitä alettiin käyttää myös pikaruokien maustekastikkeena.
- Tabasco on varmaankin tunnetuin amerikkalainen chilikastike. Sitä valmistaa McIlhenny Company. Siihen tulee tabasco-chiliä, etikkaa ja suolaa ja kypsytetään kolmen vuoden ajan. Tabascosta on olemassa useampia eri versioita