Hollantilainen ruokakulttuuri

Hollantilainen ruoka muistuttaa ehkä hieman saksalaista, mutta monilla eroilla ja paikallisilla erikoisuuksilla. Hollannissa rannikko on aina lähellä, joten kalaruoat ovat tärkeitä, erityisen tunnettuja ovat Matjessilli (Maatjeshaaring) ja Kibbeling eli majoneesin kanssa tarjoillut uppopaistetut kalapalat.

hollantilainen ruoka kibbeling

Hollannin ruokakulttuurin parhaiten tunnettuihin elementteihin kuuluvat paikalliset juustot kuten gouda ja edam. Tunnettuihin hollantilaisiin herkkuihin tai jälkiruokiin kuuluvat siirapilla maustetut Stroopwafels-vohvelit. Perinteistä hollantilaista pikaruokaa ovat ranskalaiset perunat, joiden kanssa on tarjoiltu makkaraa tai lihaa. Ranskalaisten kanssa on usein tarjolla joppiesausia, eli currylla maustettua majoneesipohjaista kastiketta. Yksittäisistä ruoista suosittuja ovat myös uppopaistetut Bitterballenit.

1950-jälkipuoliskolla myös maahanmuuttajaryhmät, näkyvimpinä pohjoisafrikkalaiset ja turkkilaiset ovat tuoneet oman vaikutuksensa Hollannin ruokakulttuurin. Kebab on nykyään erittäin suosittua pikaruokaa ja paikallinen hollantilainen variaatio siitä on alumiinivuokaan kasattu kapsalon.

Hollantilainen ruoka

Juomat Hollannissa

Alkoholijuomien osalta Hollanti on perinteisesti ollut olutmaa ja maan tunnetuin olutmerkki on tietysti Heineken. Vahvoista alkoholijuomista maan tunnetuin on giniä muistuttava katajanmarjoilla maustettu Genever.