Hollantilainen ruokakulttuuri

Hollantilainen ruoka muistuttaa ehkä hieman saksalaista, mutta monilla eroilla ja paikallisilla erikoisuuksilla.Hollannissa rannikko on aina lähellä, joten kalaruoat ovat tärkeitä, erityisen tunnettu on Matjessilli (Maatjeshaaring). Hollannin ruokakulttuurin parhaiten tunnettuihin elementteihin kuuluvat paikalliset juustot kuten gouda ja edam. Tunnettuihin hollantilaisiin herkkuihin tai jälkiruokiin kuuluvat siirapilla maustetut Stroopwafels-vohvelit. Perinteistä hollantilaista pikaruokaa ovat ranskalaiset perunat, joiden kanssa on tarjoiltu makkaraa tai lihaa. Yksittäisistä ruoista suosittuja ovat myös uppopaistetut Bitterballenit.

1950-jälkipuoliskolla myös maahanmuuttajaryhmät, näkyvimpinä pohjoisafrikkalaiset ja turkkilaiset ovat tuoneet oman vaikutuksensa Hollannin ruokakulttuurin. Kebab on nykyään erittäin suosittua pikaruokaa ja paikallinen hollantilainen variaatio siitä on alumiinivuokaan kasattu kapsalon.

Alkoholijuomien osalta Hollanti on perinteisesti ollut olut ja maan tunnetuin olutmerkki on tietysti Heineken. Vahvoista alkoholijuomista maan tunnetuin on giniä muistuttava katajanmarjoilla maustettu Genever.