Ranskalaiset ja simpukat(rans. Moules-frites ja hol. mosselen-friet) on Belgiassa tietynlaisen kansallisruoan maineessa. Se on ruokalaji, jota on Brysselissä muissa Belgian kaupunkien ravintoloissa on yleensä tarjolla ja sitä saataa pystyä tilaaman myös Pohjois-Ranskan ravintoloissa.
Simpukoita voidaan maustaa monella tyylillä.
- Moules marinière on yleisin, siinä käytetään valkoviiniä, voita, persiljaa ja salottisipuleita
- Moules à la bière on marinier-variaatio, jossa käytetään valkoviinin sijaan olutta
- Moules nature on tapa, jossa ne höyrytetään persiljan, purjon ja voin kanssa.
- Moules à l’ail on variaatio, jossa simpukat maustetaan simppelisti valkosipulilla.
Ruokalaji tarjoillaan tyypillisesti kahdessa eri astiassa, jottei simpukoiden neste tee ranskalaisista vetisiä. Simpukat tuodaan pöytään yleensä kattilassa, jossa ne on valmistettu. Ranskalaisten kanssa saatetaan belgialaiseen tapaan tarjota vielä myös toki majoneesia. Sen kanssa juodaan usein valkoviiniä tai olutta, mutta punaviiniä ei ole tapana nauttia.