Tacot – Meksikolaiset tacot ja modernimmat variaatiot

Tacot ovat meksikolaisen keittiön tunnetuimpia ruokalajeja. Pienen maissiletun sisään voi laittaa monenlaista lihaa tai kalaa, kasviksia sekä salsoja ja syödä pikaisesti. Meksikon kaupungeissa tacoja on tietysti tarjolla vähän joka kadunkulmassa. Nykyään tacot ovat levinneet ympäri maailmaa ja niistä on syntynyt erilaisia fuusiovariaatioita, joita ei tacojen kotimaa Meksikosta saa.

Meksikolaiset kalatacot

Perinteiset meksikolaiset tacot

  • Tacos de asador on yksi perinteisimmistä lihaa sisältävistä tacovariaatioista, johon saatetaan laittaa täytteeksi myös chorizoa.
  • Tacos el pastor 1930-luvulla syntynyt taco-variaatio, jossa päätäytteenä toimii hieman kebabbia muistuttava porsaanliha.
  • Tacos de camarones on Meksikon Kaliforniassa syntynyt tacovariaatio, jossa päätäytteenä ovat katkaravut, joiden ohella tacon sisään laitetaan salaattia, pico de calloa ja avokadoa.
  • Tacos de pascades on myös Meksikon Kaliforniassa syntynyt tacovariaatio, jossa päätäytteenä on kala ja sen ohella salaattia, pico de calloa ja avokadoa.

Kovakuoriset tacot

Kovakuoriset tacot ovat Yhdysvalloissa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa syntynyt variaatio, jossa perinteisten pehmeiden meksikolaiset maissitortillojen sijaan täytteet ladotaan kovan maissikuoren sisään.

Aaamiaistacot

Aamiaistacot ovat myös Yhdysvalloissa syntynyt texmex tacovariaatio. Perinteisemmistä tacoista sen erottaa täytteenä olevat kananmunat ja juusto.

Aamiastacot

Korealaiset tacot

Korealaiset tacot on Los Angelesissa syntynyt ja 2010-luvulla jonkinlaiseksi trendiruoaksi noussut fuusioruoka, jossa tacojen sisään laitetaan korealaisvaikutteisia täytteitä kuten esim. kimchiä.

Tacot korealaisittain

Ranskalaiset tacot

Ranskalaiset tacot (tacos français) on 2000-luvulla ja kiihtyen viime aikoina Ranskassa suosituksi tullut pikaruoka. Vehnätortillaan sisään laitetaan yleisimmin ranskalaisia perunoita, lihaa ja juustoa(cheddaria).