BBQ- ja grilliruokakastikkeet

Amerikkalaisen BBQ-kulttuuriin keskeisimppin elementteihin kuuluvat päätähden eli lihojen ja lisukkeiden ohella ennen kaikkea kastikkeet.

BBQ-kastike texas

Amerikkalaiset BBQ-kastikkeet

Tyypillinen amerikkalainen BBQ-kastike on paksu, makea ja hieman savuarominen tomaattipohjainen kastike. Siinä on etikkaa, ruskeaa sokeria tai melassia, ja se tasapainottaa makeuden, happamuuden ja kevyen mausteisuuden. BBQ-kastikkeesta on kuitenkin olemassa lukuisia erilaisia variaatioita.

  • Alabama White Sauce on majoneesipohjainen, etikkainen ja pippurinen kastike, joka sopii erityisesti grillatulle kanalle.
  • Carolina Goldkastike on sinappipohjainen, happamanmakea kastike, jossa sinapin lisäksi usein etikkaa ja sokeria. Se toimii hyvin possun ja kanan kanssa.
  • Kansas City BBQ-kastike on paksu, makea ja runsas kastike, jossa on tomaattia, melassia ja savuaromia. Se sopii glaseeraukseen ja tarjoiluun erityisesti ribseille ja pulled porkille.
  • Memphis BBQ-kastike on tomaattipohjainen mutta ohuempi ja vähemmän makea kuin Kansas City-kastike. Sitä käytetään usein lisukkeena.
  • Texas BBQ-kastike on tomaattipohjainen mutta vähemmän makea, ja siinä on enemmän savua ja mustapippuria.
Grillikastike

Grillikastikkeita Amerikan ulkopuolella

  • Chimichurri on argentinalaisen grillauksen asadon kiistatta tärkein kastike. Välttämättömät perusraaka-aineet ovat pieneksi pilkottu persilja ja oliiviöljy. Sen lisäksi siihen tulee jonkinlainen yhdistelmä valkosipulia, suolaa, mustapippuria, oreganoa ja tai chilijauhetta.
  • Salsa verde on Meksikolaisessa keittiössä suosittu vihreä salsa. Perinteisen Salsa verden pääraaka-aineita ovat tomatillot ja vihreät chilit. Miedohko salsa, sopii tortillaruokien ohella hyvin myös grilliruokien kanssa.
  • Teriyaki on japanilaisen keittiön tunnetuin kastike. Grilliruokien kanssa toimivan simppelin kastikkeen raaka-aineina toimivat soijakastike, mirin ja sokeri.