Euroopan viinintuottajamaat ja alueet

Euroopan suurimpia viinintuottajamaita ovat Ranska, Espanja ja Italia. Viiniä tuotetaan myös pienemmissä Etelä-Euroopan maissa kuten Portugalissa, Kreikassa, Keski-Euroopassa Saksassa ja Itävävallassa ja Itä-Euroopassa Romaniassa ja Unkarissa.

Euroopan viinialueet

1. Italia

Italia on on maailman tunnetuimpia viinintuottajia ja maassa on viime vuosina tuotettu määrällisesti enemmän viiniä kuin missään muussa maailman maassa. Tuotantovolyymien ohella Italia tunnetaan kuitenkin myös viinien laadusta.

Viinejä tuotetaan laajasti ympäri lähes koko Italiaa, Alppien juurilta aina Sisiliaan asti. Kaikkein tunnetuimmat viinialueet sijaitsevat kuitenkin maan pohjoisosassa. Laajemmat viinialueet on jaoteltu 20 Italian hallinnollisen alueen perusteella.

Italian viinialueet kartta

Tunnetuimpia alueita ovat Piemonte, josta tulee mm. Barolo ja Barbaresco, Toscana jossa sijaitsee Chianti ja Veneto, joka tunnetaan erityisesti Prosecco-viineistään.

2. Ranska

Myös Ranska on tunnettu laatuviineistään, mutta se on myös maailman toiseksi suurin viinintuottajamaa. Ranska on myös ainoa maa, jossa tuotetaan aitoa samppanjaa, tiukasti rajatulla alueella maan koillisosissa.

Viiniä tuotetaan kuitenkin suurimassa osassa maata. Maan eteläosassa Languedoc-Roussillonin alueella tuotetaan paljon viinejä, mutta se kuitenkaan kuuluu maan arvostetuimpiin viinialueisiin.

Ranskan viinialueet

Näitä arvostetuimpia viinialueita ovat mm. valkoviineistään tunnettu Alsace sekä punaviineistään tunnetut Bordeaux ja Burgundi.

3. Espanja

Espanja on Euroopan tärkein viinirypäleiden tuottaja, mutta viinintuottajana vasta mantereen kolmanneksi tärkein. Viiniä tuotetaan monilla alueilla ympäri maata tärkeimmät tuotantoalueet sijaitsevat maan keski- ja länsiosissa Kataloniassa, Riojassa ja Kastillia La Manchassa.

Erityisistä viineistä tunnetaan Katalonian kuohuviini Cava ja Andalusiassa tuotettu väkevä viini Sherry.

4. Saksa

Saksan on Euroopan neljänneksi suurin ja Keski-Euroopan suurin viinintuottajamaa ja maailman pohjoisin merkittävä viinintuottajamaa. Saksan viinintuotanto keskittyy pitkälti maan länsiosiin, erityisesti Rein-joen ympäristöön. Tärkeimpiä alueita ovat mm Ahr, Mosel ja Pfalz.

Saksalainen viini riesling

Saksa tunnetaan varmaankin parhaiten Riesling-viineistään ja 2/3 maan viinituotannosta keskittyykin valkoviineihin. Saksassa tuotetaan kuitenkin myös punaviinejä ja paikallista kuohuviiniä Sektiä.

5. Portugali

Portugali on Euroopan viidenneksi suurin viinintuottajamaa ja viiniä tuotetaan aikalailla ympäri maata, joskaan ei aivan maan eteläisimmissä osissa.

Historiallisesti Portugalissa on tuotettu enemmän punaviinejä ja selvästi vähemmän valkoviiniä, joskin pohjoisportugalilainen Vinho Verde(vihreä viini) on omalaatuinen raikas valkoviini.

Lisäksi maassa tuotetaan kuitenkin tunnettuja väkeviä viinejä. Jälkiruoaksi nautittavaa portviiniä tuotetaan Douro-joen laaksossa Porton kaupungin itäpuolella. Hyvin jopa korkattuna säilyvää Madeiraviiniä puolestaan tuotetaan samannimisellä Madeiran saarella.

6. Romania

Romania on perinteinen viinimaa ja Itä-Euroopan tärkein viinintuottajamaa, joskaan sen viinit eivät ole erityisen arvostettuja eikä niitä valtavasti myydä niin paljon maan ulkopuolella.

7. Kreikka

Viiniä on tuotettu Kreikassa antiikin ajoista asti ja se kuuluu Euroopan vanhimpiin viinimaihin. Viiniä tuotetaan laajasti ympäri maata. Monet tuntevat erityisesti pihkalla maustetun Retsinan, mutta maassa tuotetaan laajasti sekä valko- että punaviinejä. Tärkeitä spesifisti kreikkalaisia rypälelajikkeita ovat mm. Agiorgitiko, Xinómavro ja Savatiano.

8. Unkari

Unkari on merkittävä viinintuottajamaa, mutta maan viinit eivät maineiltaan ole tunnetumpien viinimaiden luokkaa. Tunnetuimpia viinejä ovat valkoviini Tokaji ja punaviini Eger. Isompia ja pienempiä viininviljelyalueita on lähes ympäri maata, itäisempää Unkaria lukuun ottamatta.

Unkarilainen viini

9. Itävalta

Itävallassa viinejä tuotetaan oikeastaan vain maan itäosassa Ala-Itävallan ja Burgenlandin osavaltioissa ja osa viinintuotantoalueista sijaitsee heti pääkaupunki Wienin ulkopuolella. Maininnanarvoisia viinejä ovat ainakin Grüner Veltliner-rypäleistä valmistetut valkoviinit.

10. Serbia

Serbia on Balkanin maista tärkein viinintuottaja. Tärkeimmät viinialueet sijaitsevat maan itäosissa.