Libanonilainen ruoka

Libanon on varsinkin pinta-alaltaan, mutta myös asukasluvultaan pieni Lähi-Idän maa. Ruoan osalta se on kuitenkin mielenkiintoinen paikka ja libanonilainen keittiö tarjoaa monenlaista Lähi-Idän makua tutustuttavaksi. Maan ruokakulttuurissa yhdistyvät arabilaiset ja Välimeren ruokakulttuurin vaikutteet. Muiden Välimeren maiden tapaan oliiviöljyä käytetään ruoanlaitossa paljon. Muita paljon käytettyjä raaka-aineita ovat valkosipuli, persilja ja kikherne.

Monien muiden lähialueen maiden tapaan kokoontuminen meze-pöydän ääreen on suosittu sosiaalinen ruokailutapahtuma. Libanonilainen mezepöytä on myös ruokaisa ja sillä voi korvata varsinaisen aterian. Mezepöydässä ja muutenkin maan ruokakulttuurin tunnusomaisia piirteitä ovat erilaiset dipit ja tahnat kuten hummus, baba ganoush ja labneh.

Muslimimaana maassa ei juurikaan syödä sianlihaa ja punaistakin lihaa ylipäätään vähemmän länsimaihin verrattuna. Punaisen lihan joukossa lammas ja vuohi ovat tosin yllättävän suosittuja.

Libanonilainen ruoka

Tärkeitä libanobilaisia ruokia

  • Baba ganoush on munakoisotahna, jota tarjoillaan osana mezepöytää.
  • Batata harra tarkoittaa mausteisia libanonilaisia perunoita. Oliiviöljyssä pyöritetyt perunat maustetaan valkosipulilla, tomaattimurskalla, chilillä, korianterilla ja sitruunanmehulla.
  • Dolma ja sarma ovat mezepöydässä suosittuja viinilehtikääryleitä.
  • Falafel on muiden arabimaiden tapaan Libanonissakin suosittu kasvisruoka, joka valmistetaan härkäpavuista tai kikherneistä.
  • Fattoush on tomaattia ja retiisiä sisältävä salaatti.
  • Halloumi on vähän matkan päässä Kyproksella syntynyt juusto. Halloumi on Libanonin tärkein ja suosituin juusto.
  • Hummus on kikherneestä valmistettava tahna, joka on lähtöisin juuri Libanonista.
  • Kofta on paikallinen versio lihapullista.
  • Pitaleipää käytetään sekä mezepöydässä ja ruokailun osana sekä katuruokana, jossa pitaleivän sisään laitetaan tuhdimmin täytteitä.
  • Shawarma on käytännössä synonyymi kebabille, mutta esim. Libanonissa se tunnetaan shawarmana. Libanonissa se tarjotaan yleensä pitaleivän välissä.
  • Tabbouleh on ohueksi salaatti, jossa tomaatti, sipuli ja persilja pilkotaan pieniksi sekoitetaan bulgurivehnän kanssa ja maustetaan oliiviöljyllä, sitruunanmehulla ja suolalla.
Libanonilainen ruoka

Libanonilaisia jälkiruokia

  • Baklava on suorakaiteen muotoinen filo-taikinasta tehty leivonnainen. Siihen käytetään myös siirappia ja usein erilaisia pähkinöitä. Makua tuomaan käytetään hunakaa, vaniljaa ja sitruunanmehua.
  • Kunafa on makea leivonnainen, joka päällystetään juustolla.
  • Muhallebi on maidosta, riisistä ja sokerista rakentuva kylmä jälkiruoka, jota voidaan koristella hedelmillä.

Libanonilaiset juomat

Libanon on viinintuottajamaa ja siirtomaahistorian takia siellä on suosittu ranskalaislähtöisiä rypälelajikkeita. Vahvoista alkoholijuomista selvästi suosituin on aniksella maustettu Arak.