Libanonilainen ruoka

Libanon on varsinkin pinta-alaltaan, mutta myös asukasluvultaan pieni Lähi-Idän maa. Ruoan osalta se on kuitenkin mielenkiintoinen paikka ja libanonilainen keittiö tarjoaa monenlaista Lähi-Idän makua tutustuttavaksi. Maan ruokakulttuurissa yhdistyvät arabilaiset ja Välimeren ruokakulttuurin vaikutteet. Oliiviöljyä käytetään paljon.

Monien muiden lähialueen maiden tapaan kokoontuminen meze-pöydän ääreen on suosittu sosiaalinen ruokailutapahtuma. Libanonilainen mezepöytä on myös ruokaisa ja sillä voi korvata varsinaisen aterian. Mezepöydässä ja muutenkin maan ruokakulttuurin tunnusomaisia piirteitä ovat erilaiset dipit ja tahnat kuten hummus, baba ganoush ja labneh.

Muslimimaana maassa ei juurikaan syödä sianlihaa ja punaistakin lihaa ylipäätään vähemmän länsimaihin verrattuna. Punaisen lihan joukossa lammas ja vuohi ovat yllättävän suosittuja.

Muualla maailmassa erityisen tunnettuja libanonilaisen keittiön elementtejä ovat mm.

  • Baba ganoush on munakoisotahna, jota tarjoillaan osana mezepöytää.
  • Dolma ja sarma ovat mezepöydässä suosittuja viinilehtikääryleitä.
  • Falafel on muiden arabimaiden tapaan Libanonissakin suosittu kasvisruoka, joka valmistetaan härkäpavuista tai kikherneistä.
  • Halloumi vähän matkan päässä Kyproksella syntynyt halloumi on Lebanonin tärkein ja suosituin juusto.
  • Hummus on kikherneestä valmistettava tahna, joka on lähtöisin juuri Lebanonista ja
  • Pitaleipää käytetään sekä mezepöydässä ja ruokailun osana sekä katuruokana, jossa pitaleivän sisään laitetaan tuhdimmin täytteitä.
  • Shawarma on käytännössä synonyymi kebabille, mutta Lebanonissa se tunnetaan shawarmana.
  • Tabbouleh on ohueksi salaatti, jossa tomaatti, sipuli ja persilja pilkotaan pieniksi sekoitetaan bulgurivehnän kanssa ja maustetaan oliiviöljyllä, sitruunanmehulla ja suolalla.