Latvialainen ruokakulttuuri

Latvialainen ruokakulttuuri muistuttaa naapuri- ja lähimaidensa ruokakulttuuria. Muiden Baltian maiden ohella latvialaisessa ruoassa on paljon samaa kuin venäläisessä ja puolalaisessa ruoassa. Tärkeitä perusraaka-aineita ovat perunat, vehnä, ohra, kaali, sipuli ja sianliha.

Etikkasäilötyt kasvikset ja hapankaali(skābēti kāposti) ovat historiallisesti olleet osa paikallista ruokakulttuuria. Perinteisesti myös sieniä kuten tatteja ja kanttarelleja on syöty paljon. Latviassa ei ole tapana käyttää voimakkaita mausteita.

Suuri osa Latviasta on lähellä rannikkoa, joten myös kalaa on perinteisesti käytetty paljon. Latviassa paljon käytetty, mutta muualla hieman heikommin tunnettu kala on kilohaili.

Maitotuotteista paikallinen raejuusto biezpiens on kuulunut pitkään maan suosituimpiin juustoihin. Toinen suosittu latvialainen juusto on Jāņi. Suomalaisille tunnistettavalla tavalla leivistä puhuttaessa ruisleipä on varsin suosittua. Pannulla öljyssä yhdessä valkosipulin kanssa paistettuja ruisleivän paloja (ķiploku grauzdiņ) voidaan tarjota alkupaloina tai pieneksi naposteltavaksi juoman seuraksi.

Riiassa tunnettu latvialaista ruokaa tarjoileva ketju on Lido, jossa asiakas saa itse kasata annoksensa pitkältä linjastolta, mutta se maksetaan valittujen ruokalajien perusteella. Riiassa on myös paljon muualta entisen Neuvostoliiton alueelta kuten Georgiasta ja Azerbaijanista tulleita ravintoloitsijoita, jotka ovat antaneet panoksensa Latvian ravintolakulttuuriin.

Latvialainen perinneruoka Sklandrausis

Suosittuja latvialaisia ruokia.

  • Biezpiena sieriņš on myös Latvian lähimaissa suosittu pieni rahkapatukka, joka esim. Virossa tunnetaan nimellä kohuke.
  • Borssikeitto (aukstā zupa) on entisen Neuvostoliiton alueiden tapaan suosittua myös Latviassa. Latviassa sitä tarjotaan kuitenkin verrattain usein kylmänä versiona.
  • Oliver-salaattissa on kuutioitua perunaa, porkkanaa, suolakurkkua, selleriä, sipulia ja herneitä. Mukana on yleensä myös jotain lihaa sekä keitettyä kananmunaa. Komeus kuorrutetaan sinappia sisältävällä majoneesipohjaisella kastikkeella.
  • Pelēkie zirņi on simppeli latvialainen jouluruoka, jonka pääraaka-aineena toimivat harmaaherneet, joiden kanssa on kuitenkin myös paistettuja pekonin palasia ja sipulia.
  • Pelmeenit ovat taikinanyyttejä joiden sisään tungetaan esim. jauhelihaa tai sieniä.
  • Sklandrausis on historiallisesti spesifisti Livonian alueelta lähtöisin oleva ruispiiras. Perinneruoan täytteenä on kuminalla maustettua peruna- tai porkkanatahnaa.
  • Speķraušit ovat pieniä usein puolikuun muotoisia latvialaisia pasteijoita, jotka yleisimmin täytetään pekonilla ja sipulilla. Traditionaalisesta poikkeaviakin versioita on jolloin täytteenä voi olla kalaa, sieniä, kaalia tai juustoa.

Latvian juomakulttuuri

Oluen historia Latviassa ulottuu pitkälle ja on edelleen maan suosituin alkoholijuoma. Joskin vahvempien alkoholijuomien, usein vodkan kulutus on myös Itä-Euroopan tyyliin merkittävää. Tunnettu paikallinen vahva alkoholijuoma on yrttilikööri Riian musta balsami(Rīgas Melnais balzams). Latviassa on myös jonkin verran marja- ja hedelmäviinintuotantoa. Alkoholittomista (tai hyvin matalan alkoholipitoisuuden juomista) itäeurooppalainen versio kotikaljasta eli dzersis on varsin suosittua.