Piemonten ruoka ja viinit

Piemonen alueen keittiö on yksi Italian arvostetuimmista ja mielenkiintoisimmista. Piemontessa, kuten toki muuallakin Italiassa, ruokien perustana ovat laadukkaat, paikalliset raaka-aineet ja yksinkertaiset valmistustavat, jotka korostavat makujen puhtautta.

Piemonten gastronomiassa tunnetuimpia herkkuja on tryffeli, joka on erityisesti Alba-kaupungin ympäristön erikoisuus. Se on arvostettu herkku, jota käytetään mm. pastaruokien ja risottojen maustamiseen.

Polenta piemonte ruoka

Tunnettuja piemontelaisia ruokia

  • Bagna cauda on lämmin dippikastike, joka tarjoillaan ja syödään fonduen tapaan. Sen perustaaka-aineet ovat oliiviöljy, voi, anjovis ja valkosipuli.
  • Bicerin on makea jälkiruokajuoma, johon tulee espressoa, kaakaota ja maitoa, tarjoiltuna pienestä lasista.
  • Bollito misto on klassinen lihapataruoka.
  • Brasatto al Barolo tarkoittaa vihannesten ja yrttien kanssa Barolo-viinissä haudutettua naudanlihaa.
  • Polenta on Piemontessa monien muiden Pohjois-Italian suosittu lisäke. Raaka-aineena voidaan käyttää eri viljoja, mutta kaikkein yleisimmin se valmistetaan maissista. Simppeleimpinä perusmausteina käytetään suolaa, mustapippuria tai oliiviöljyä.
  • Risotto al Barolo on eksoottisempi risotto, jossa tyypillisimmän valkoviinin sijaan risottoon käytetään punaviiniä.
  • Vitello tonnato kääntyy suomeksi ”vasikkaa tonnikalan kera”. Ruokalajissa ohueksi viipaloidun vasikan fileiden päälle laitetaan tonnikalalla maustettua majoneesikastiketta. Kastikkeen muita raaka-aineita ovat kaprikset, sitruunamehu, valkopippuri ja valkosipuli.

Piemonten viinit

Piemonten viinit

Piemonten alue on yksi Italian merkittävimmistä ja arvostetuimmista viinialueista. Piemontesta tulevat kuuluisat punaviinit, kuten Barolo ja Barbaresco, jotka valmistetaan Nebbiolo-rypäleestä. Nebbiolo on alueen tärkein rypäle. Tunnetuimat Piemonten punaviini soveltuvat erityisen hyvin tuhtien liharuokien kylkeen.

Muita alueen tärkeimpiä rypälelajikkeita ovat Barbera ja Dolcetto. Piemontessa tuotetaan myös esimerkiksi Asti spumante-kuohuviiniä. Alueen viinipääkaupungeiksi voisi kutsua Albaa ja Astia, jotka ovat pieniä kaupunkeja viinintuotantoalueen keskellä Torinosta etelään.