Piemonen alueen keittiö on yksi Italian arvostetuimmista ja mielenkiintoisimmista. Piemontessa, kuten toki muuallakin Italiassa, ruokien perustana ovat laadukkaat, paikalliset raaka-aineet ja yksinkertaiset valmistustavat, jotka korostavat makujen puhtautta.
Piemonten gastronomiassa tunnetuimpia herkkuja on tryffeli, joka on erityisesti Alba-kaupungin ympäristön erikoisuus. Se on arvostettu herkku, jota käytetään mm. pastaruokien ja risottojen maustamiseen.
Tunnettuja piemontelaisia ruokia
- Bagna cauda on lämmin dippikastike, joka tarjoillaan ja syödään fonduen tapaan. Sen perustaaka-aineet ovat oliiviöljy, voi, anjovis ja valkosipuli.
- Bicerin on makea jälkiruokajuoma, johon tulee espressoa, kaakaota ja maitoa, tarjoiltuna pienestä lasista.
- Bollito misto on klassinen lihapataruoka.
- Brasatto al Barolo tarkoittaa vihannesten ja yrttien kanssa Barolo-viinissä haudutettua naudanlihaa.
- Polenta on Piemontessa monien muiden Pohjois-Italian suosittu lisäke. Raaka-aineena voidaan käyttää eri viljoja, mutta kaikkein yleisimmin se valmistetaan maissista. Simppeleimpinä perusmausteina käytetään suolaa, mustapippuria tai oliiviöljyä.
- Risotto al Barolo on eksoottisempi risotto, jossa tyypillisimmän valkoviinin sijaan risottoon käytetään punaviiniä.
- Vitello tonnato kääntyy suomeksi ”vasikkaa tonnikalan kera”. Ruokalajissa ohueksi viipaloidun vasikan fileiden päälle laitetaan tonnikalalla maustettua majoneesikastiketta. Kastikkeen muita raaka-aineita ovat kaprikset, sitruunamehu, valkopippuri ja valkosipuli.
Piemonten viinit
Piemonten alue on yksi Italian merkittävimmistä ja arvostetuimmista viinialueista. Piemontesta tulevat kuuluisat punaviinit, kuten Barolo ja Barbaresco, jotka valmistetaan Nebbiolo-rypäleestä. Nebbiolo on alueen tärkein rypäle. Tunnetuimat Piemonten punaviini soveltuvat erityisen hyvin tuhtien liharuokien kylkeen.
Muita alueen tärkeimpiä rypälelajikkeita ovat Barbera ja Dolcetto. Piemontessa tuotetaan myös esimerkiksi Asti spumante-kuohuviiniä. Alueen viinipääkaupungeiksi voisi kutsua Albaa ja Astia, jotka ovat pieniä kaupunkeja viinintuotantoalueen keskellä Torinosta etelään.