Mustekala ja kalmari ovat vähemmän suosittuja raaka-aineita Suomessa, mutta ne taipuvat kuitenkin moneksi. Alle on listattu esimerkkejä lammasruoista ympäri maailmaa.
- Calamares on espanjalaisessa keittiössä suosittu tapas. Friteeratut mustekalarenkaat tarjoillaan sitruunan ja usein majoneesipohjaisen dipin kanssa.
- Nakji-bokkeum on korealainen mustekalaruoka, jossa paistettu mustekala tarjoillaan riisin kera ja maustetaan tulisella kastikkeella.
- Polbo á feira / pulpo a la gallega viittaa Espanjan Galician alueelta lähtöisin olevaan mustekalatapakseeen. Keitetty mustekala tarjotaan paprikajauheella maustettuna ja oliiviöljyllä kuorrutettuna.

- Polvo à lagareiro on portugalilainen mustekalaruoka, jossa mustekala paahdetaan ja tarjoillaan oliiviöljyn, valkosipulin ja paistettujen perunoiden kanssa.
- Pulpo a la campechana on meksikolainen mustekalaruoka, johon tulee chiliä, tomaattia, sipulia, valkosipulia ja korianteria. Se tarjoillaan riisin kanssa.
- Risotto al nero di seppia on risottoversio johon tulee mustekalaa, joka myös värjää sen väliltään mustaksi.

- Ikayaki on japanilainen pikaruoka ja izakayan perusruokia. Siinä grillattua kalmaria tarjoillaan soijakastikkeen kanssa.
- Takoyaki (たこ焼き, 蛸焼) on japanilainen mustekalaruoka. Se valmistetaan paloitellusta kokonaisesta mustekalasta, joka maustetaan tempuralla, inkiväärillä ja vihersipulilla.