Fine dining ei ole aivan yksiselitteinen käsite, mutta käytännössä se tarkoittaa kalliimpia, arvostetumpia ja muodollisempia ravintoloita. Työntekijöiden määrä suhteessa asiakaspaikoihin on suuri. Usein oletus on, ettei pieniä lapsia tuoda fine dining-ravintoloihin.
Odotukset tarjoilijoidenkin tietotaidosta ovat korkealla ja heidän pitää pystyä selittämään menun yksityiskohdat, vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin ruoista ja suosittelemaan sopivat juomavaihtoehdot.
Juomien merkitys fine dining -kokemuksessa korostuu tarkoin harkittujen ja tasokkaiden juomavalintojen kautta, jotka täydentävät ruokailuelämystä ja nostavat sen uudelle tasolle. Juomavalikoima voi sisältää huolella valittuja viinejä, cocktaileja ja muita alkoholijuomia, jotka on valittu sopimaan täydellisesti tarjottavien ruokien kanssa.
Kaikkiin ruokailun yksityiskohtiin on kiinnitetty enemmän huomiota. Myös sisustuksen ja kalusteiden yksityiskohtiin on tapana panostaa.
Ruokailu tyypillisesti muodostuu useammasta ruokalajista, eivätkä yksittäiset ruokalajit välttämättä ole kovin suuria. Raaka-aineet ovat laadukkaita ja mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettuja. Menu on myös melko selkeästi etukäteen suunniteltu eikä vaihtoehtoja ole kovin montaa. Aterimet on katettu niin, että ruokailu aloitetaan lautasesta kauimmaisilla aterimilla.
Fine dining -ravintolat ovat usein edelläkävijöitä ruokakokemusten innovoinnissa. Ne saattavat yllättää asiakkaansa esimerkiksi annosten esillepanolla tai ruoanvalmistustavoilla, luoden aidosti uusia ruokakokemuksia.
Fine dining-ravintolat ovat tietysti myös hintahaarukan yläpäässä. Fine dining ravintoloihin kannattaa lähtökohtaisesti varata pöydät etukäteen, eikä kannata luottaa että ilman tätä pääsee syömään. Perinteisesti niihin on liitetty valkoiset pöytäliinat, mutta tämä ei ole varsinkaan nykyään mitenkään välttämätöntä tai oleellista.