Lampaanmaitojuustot

Monet maailman tunnetuimmista lampaanmaitojuustot ovat lähtöisin Ranskasta, mutta tuotetaan niitä myös muissa ruokakulttuureissa.

Lampaanmaitojuusto
  • Castelmagno on Piemonten alueella tuotettu puolikova lampaanmautojuusto, jota käytetään usein esim. fonduessa ja Velouté-kastikkeessa. Sen maku on mieto mutta hieman suolainen ja pähkinäinen.
  • Feta on mahdollisesti maailman tunnetuin lampaanmaitojuusto. Kreikkalainen juusto on monille suomalaisillekkin tuttu raaka-aine salaatteihin ja välimerellisiin ruokiin. Feta kypsytetään suolaliuoksessa,
  • Roquefort on yksi maailman tunnetuimmista homejuustoista. Roquefort täytyy valmistaa Lacaune-rotuisten lampaiden käsittelemätöntä täysmaidosta. Juustoa voisi kuvailla valkoiseksi tai norsunluunväriseksi eikä sillä ole kuorta. Rakenteeltaan se on hieman kostea, mutta helposti mureneva. Roqueforin sisällä on väriltään vihreänharmaita homejuovia.
  • Manchego on tunnetuin espanjalainenlampaanmaitojuusto valmistettava juusto. Sitä tuotetaan eksklusiivisesti Madridin eteläpuolella sijaitsevalla La Manchan alueella ja se on suojattu EU:n alkuperäisnimityksellä. Manchegon vähimmäiskypsytysaika on 60 päivää.
  • Oscypek on puolalainen lampaanmaitojuusto, jota ovat perinteisesti valmistaneet Tatra-vuoristossa sijaitsevan Podhalen alueen paimentolaiset. Oscypek on syöty perinteisesti sellaisenaan, mutta sitä voi myös grillata tai paistaa.
  • Ossau-Iraty on ranskalainen lampaanmaitojuusto, joka valmistetaan Pyreneiden vuoristossa. Juusto on saanut AOC-stauksen. Se valmistetaan perinteisesti pastöroimattomasta lampaanmaidosta. Juuston maku on täyteläinen, pähkinäinen ja hieman makea.
  • Pecorino Romano on italialainen lampaanmaitojuusto. Romano on kovaa ja suolaista, ja sitä käytetään yleisesti pastan maustamiseen ja raastettuna. Juusto on valmistettu pastöroidusta lampaanmaidosta, ja sen maku on voimakas ja suolainen.
  • Torta del Casar on espanjalainen lampaanmaitojuusto, joka valmistetaan Extremaduran alueella. Torta del Casar kypsyy pehmeäksi ja sitä käytetään usein leivän päällä tai dippinä.