Äyriäisistä tehdään maailmalla monenlaisia ruokia. Alle listattuna erilaisia jänniä äyriäisruokia, joihin tulee katkarapuja, simpukoita tai rapuja
Lista erilaisista äyriäisruoista
- Bisque on ranskalainen kermainen ja soseutettu äyriäiskeitto. Siihen voidaan käyttää katkarapuja, hummeria tai erilaisia rapuja.

- Fritto misto on italialaista sormiruokaa, jossa leivitetyt merenelävät friteerataa nopeasti öljyssä ja tarjoillaan sitruunanlohkojen kera.
- Moules-frites on Belgiassa kansallisruoan maineessa. Kyseessä on simppelisti ranskalaisten perunoiden kanssa tarjoillut simpukat. Dippinä on yleisemmin majoneesia.

- Moules Marinières on perinteinen ranskalainen äyriäisruoka, joka koostuu valkoviinissä keitetyistä sinisimpukoista, jotka on maustettu, valkosipulilla, sipulilla ja yrteillä. Ne tarjoillaan yleensä tuoreen leivän kanssa, jolla voi dipata lientä.
- Paella on espanjalaisen keittiön tunnetuimpia ruokia. Riisiä sisältävään pataruokaan käytetään tosin äyräisten ohella usein myös kanaa.
- Plateau de fruits de mer on Ranskasta lähtöisin oleva äyriäistarjotin, jossa tarjoillaan monipuolisesti erilaisia kylmiä äyriäisiä.

- Polbo á feira on erityisesti Luoteis-Espanjassa tapaksena suosittu ruoka. Keitetty mustekala tarjotaan paprikajauheella maustettuna ja oliiviöljyllä kuorrutettuna.
- Rapukakut(Crab cakes) on amerikkalainen ja erityisesti sen koillisosassa suosittu rapupohjainen ruoka, jotka valmistetaan itse rapujen ohella korppujauhosta, kananmunista, majoneesista ja muista mausteista. Ne tarjoillaan yleensä ranskalaisten perunoiden tai perunasalaatin kanssa.

- Spaghetti alle vongole on Italian suosituin äyriäispasta. Spagetin ja simpukoiden kanssa siihen tulee valkosipulia ja persiljaa.
- Takoyaki on japanilainen mustekalaruoka, joka valmistetaan paloitellusta tai kokonaisesta mustekalasta, tempurasta, suolatusta inkivääristä ja vihersipulista.
- Tom Yum Goong on tulinen ja hapan, kirkas thaimaalainen keitto katkarapukeitto. Mausteina käytetään yleisemmin inkivääriä, sitruunaruohoa ja kaffirlimenlehtiä.