Kuohuviinityypit – Maailman eri kuohuviinejä

Samppanja on maailman kuohuviineistä tunnetuin ja arvostetuin, mutta kuohuviinejä tuotetaan monissa paikoissa Champagnen alueen ulkopuolellakin. Tässä maailman tunnetuimpia kuohuviinityyppejä.

Samppanja

Samppanja on maailman arvostetuin kuohuviinityyppi. Ainoastaan Ranskan Champagnen alueella tuotettuja kuohuviinejä saa kutsua samppanjaksi. Pitkän valmistustaidon ohella samppanja eroaa muista kuohuviineistä osaltaan Champagnen alueen kalkkimaapohjan ansiosta. Samppanjan valmistuksessa käytetyt rypälelajikkeet ovat vaalea Chardonnnay ja punaiset Pinot Noir sekä Pinot Meunier. Tasalaatuisemman tuotteen varmistamiseksi useimmat samppanjat sekoitetaan useammasta eri vuosikerrasta.

Crémant

Crémant-sana viittaa kaikkiin muihin kuin Champagnen alueella valmistettuihin ranskalaisiin kuohuviineihin. Näitä viinejä kuitenkin valmistetaan lähes kaikilla Ranskan merkittävämmillä viinialueilla. Crémant-viinit valmistetaan kuitenkin samalla metodilla kuin samppanja ja hyvät cremantit todellakin voivat olla heikompia samppanjoita parempia. Cremanttia täytyy kypsyttää pullossa vähintään 12 kuukautta.

cremant kuohuviini

Cava

Cava on espanjalainen, spesifisti Katalonian alueella tuotettu kuohuviini. Nimi vakiintui lopullisesti 1970-luvuilla kun Ranskan Champagnen alueen ulkopuolella valmistettuja kuohuviinejä ei saanut enää kutsua samppanjaksi. Maultaan cava on samppanjaan verrattuna pehmeämpi. Cavaan on perinteisesti käytetty kolme paikallista rypälelajikkeetta, jotka ovat Macabeo, Parellada ja Xarel·lo. Cavan kohdalla noudatetaan samaa valmistusmenetelmää kuin samppanjassa.

Prosecco

Prosecco on Koillis-Italiassa Veneton ja Friullin alueella valmistettua kuohuviiniä. Se on Italian tunnetuin ja varsinkin viennin osalta suurin kuohuviini, mutta Prosecco ei ole synonyymi italialaisille kuohuviineille. Prosecco tulee valmistaa vähintään 85 prosenttisesti paikallisista glera-rypäleistä. Prosecco valmistetaan nopealla tankkimenetelmällä, mikä säilyttää vahvemmin sen aromaattisuuden. Se on samppanjaa edukkaampi, mutta kuitenkin mielenkiintoinen ja toimiva kuohuviinivaihtoehto.

Asti

Asti Spumante on luoteis-Italiassa Piemonten alueella valmistettavaa kuohuviiniä. Ne valmistetaan charmant-menetelmällä Muscat Blanc-rypäleistä. Alkoholipitoisuus on kuohuviiniksi melko matala ja maku varsin makea ja niitä juodaan usein jälkiruoaksi.

Sekt

Sekt on sanaa, jolla Saksassa viitataan paikalliseen kuohuviiniin. Saksa on merkittävä kuohuviinien tuottaja, mutta saksalaista kuohuviiniä ei juurikaan mene vientiin. Saksalaiset kuohuviinit valmistetaan lähes aina charmat-menetelmällä, eli käyminen ei tapahdu pullossa, vaan terästankeissa. Winzersekt on puolestaan pienempien valmistajien pullossa käytettyä(eli sampajan valmistusmenetelmällä tehtyä) kuohuviiniä. Ainakin laadukkaammissa saksalaisissa kuohuviineissä tyypillisimpiin rypälelajikkeihin kuuluvat Riesling, Pinot blanc, Pinot gris ja Pinot noir.

Sovetskoje šampanskoje

Venäläiseen kuohuviiniin on viitattu nimellä Sovetskoye Shampanskoye (Сове́тское шампа́нское). Neuvostoliiton aikana sitä tuotettiin tietysti valtion toimesta, mutta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kuohuviiniä on tuotettu markkinatalouden piirissä, myös muissa entisissä Neuvostoliiton maissa kuin Venäjällä. Venäläinen kuohuviini tai myötämielisesti shampanja on normaalisti tuotettu Aligoté ja Chardonnay-rypäleistä ja se on tietysti oikeaa samppanjaa ja monia muita kuohuviinejä halvempi vaihtoehto.