Saksalainen kuohuviini – Sekt

Sekt on sana jolla viitataan saksalaiseen kuohuviiniin. Saksankielen sana Schaumwein viittaa ylipäätään kaikkin kuohuviineihin.

Saksa myös on ehkä hieman yllättäen maailman kolmanneksi suurin kuohuviinien tuottaja. Silti paikallisia kuohuviinejä ei kuitenkaan mene kovin paljon vientiin vaan ne juodaan pitkälti paikallisesti ja saksalaiset ovat itseasiassa henkeä kohden maailman isoimpia kuohuviinin kuluttajia.

Saksalainen kuohuviini sekt

Suomessa on kuitenkin melko laajasti saatavilla esimerkiksi suuren tuottaja Henkellin kuohuviinejä. Saksalaiset kuohuviinit valmistetaan lähes aina proseccon tapaan charmat-menetelmällä, eli käyminen ei tapahdu pullossa, vaan terästankeissa ja pullotetaan vasta sen jälkeen. Ainakin laadukkaammissa saksalaisissa kuohuviineissä tyypillisimpiin rypälelajikkeihin kuuluvat Riesling, Pinot blanc, Pinot gris ja Pinot noir.

Deutscher Sekt tarkoittaa, että viini on valmistettu vain saksalaisista rypäleistä. Suureen osaan saksalaisten kuohuviinien valmistukseen tuodaan rypäleitä kuitenkin ulkomailta. Winzersekt on puolestaan pienempien valmistajien pullossa käytettyä(eli sampajan valmistusmenetelmällä tehtyä) kuohuviiniä.