Sekt – Saksalainen kuohuviini

Sekt on sana jolla Saksassa viitataan paikalliseen kuohuviiniin ja Saksa on ehkä hieman yllättäen maailman kolmanneksi suurin kuohuviinien tuottaja. Silti paikallisia kuohuviinejä ei kuitenkaan kovin paljon mene vientiin vaan juodaan paikallisesti ja saksalaiset ovat itseasiassa henkeä kohden maailman isoimpia kuohuviinin kuluttajia.

Saksalainen kuohuviini sekt

Suomessa on kuitenkin melko laajasti saatavilla esimerkiksi suuren tuottaja Henkellin kuohoviinejä. Saksalaiset kuohuviinit valmistetaan lähes aina charmat-menetelmällä, eli käyminen ei tapahdu pullossa, vaan terästankeissa. Ainakin laadukkaammissa saksalaisissa kuohuviineissä tyypillisimpiin rypälelajikkeihin kuuluvat Riesling, Pinot blanc, Pinot gris ja Pinot noir.

Deutscher Sekt tarkoittaa, että viini on valmistettu vain saksalaisista rypäleistä. Suureen osaan saksalaisten kuohuviinien valmistukseen tuodaan rypäleitä ulkomailta. Winzersekt on puolestaan pienempien valmistajien pullossa käytettyä(eli sampajan valmistusmenetelmällä tehtyä) kuohuviiniä.