Joulujälkiruokia maailmalta

Maailmalla joulun jälkiruokina syödään suomalaisittain ehkä yllättäviäkin herkkuja. Alle listattu joitain maailmalla suosittuja joulun jälkiruokia.

Joulun jälkiruokia

  • Cozonac on Balkanin alueella ja Romaniassa suosittu joulunajan pulla. Pullataikinaan raastetaan sitruunan kuorta, mutta mukaan voidaan sen ohella laittaa pähkinöitä, vaniljaa, rusinoita tai unikonsiemeniä.
  • Glühwein on saksalainen versio glögistä, jossa lämmitettyä punaviiniä ja maustetaan esimerkiksi kanelilla ja rusinoilla.
  • Jouluhalko (ranskaksi Bûche de Noël) on ranskalainen joulunajan suklaajälkiruoka, joka muistuttaa kääretorttua. Kuorrutteessa käytetään perinteisimmin kahvilla tai suklaalla värjättyä voikreemiä. Nimi tulee siitä että jouluhalko muistuttaa muodoltaan puuhalkoa.
  • Lebkuchen on saksalainen versio pipareista. Suomalaiseen pipariin verrattuna Lebkuchen on rakenteeltaan pehmeämpi ja sitä on maustettu hunajalla.
  • Melomakarono on kreikkalainen joulunajan jälkiruoka. Munanmuotoista pikkupullaa makeutetaan hunajalla, mutta se voi sisältää myös kanelia, pähkinöitä tai suklaata.
  • Munatoti on varsinkin Pohjois-Amerikassa suosittu, usein alkoholia sisältävä jälkiruokajuoma.
  • Pandoro on perinteikäs italialainen joulun ajan leivonnainen. Se on alun perin lähtöisin Veronasta.
  • Panettone on pullamainen kakku, joka lähtöisin Milanon seudulta Italiasta.
Joulujälkiruoat
  • Rumtopf on saksalaislähtöinen kylmän talven jälkiruoka, jossa on alkoholia(usein rommia), sokeria sekä hedelmiä ja/tai marjoja.
  • Risalamande on kermavaahdolla, vaniljalla ja mantelirouheella maustettu tanskalainen joulujälkiruoka.
  • Stollen on saksalaiseen jouluperinteiseen liittyvä jälkiruoka. Pullapitkon sisään laitetaan erilaisia kuivattuja hedelmiä. Rusinat ovat erityisen suosittu täyte.
  • Struffolit ovat erityisesti Etelä-Italiassa suosittuja uppopaistettuja hunajalla maustettuja taikinapalleroita.
  • Szaloncukor on unkarilainen joulunajan makeinen.
  • Trifle on kulhoon tai lasiin kerroksittain ladottu brittiläinen jälkiruoka, jonka peruselementtejä ovat kakkupohja, hillo, hedelmät ja kermavaahto, jota kostutetaan sherryllä tai muulla alkoholijuomalla.
  • Turrón on espanjalaiseen jouluperinteeseen kuuluva nougatia muistuttava makeinen. Perusraaka-aineita ovat hunaja, mantelit, kananmunan valkuainen ja sokeri.