Lángos – Uppopaistettu unkarilainen leipä

Lángos on unkarilainen leipäpohjainen pikaruoka. Lángos on yksinkertaisuudessaan uppopaistettu leipä. Se on Budapestin ja Unkarin kaupunkien ohella kohtuullisen suosittu katuruoka myös joissain Unkarin naapurivaltioissa. Rasvainen langos soveltuu hyvin myös ns. krapularuoaksi.

Varsinaisen leivän välttämättöminä perusraaka-aineina toimivat yksinkertaisesti vesi, jauhot, hiiva ja suola. Usein taikinaan laitetaan kuitenkin lisäksi joko jogurttia, hapankermaa tai perunaa. Aikoinaan langos on saatettu paistaa leivinuunissa, mutta nykyään se käytännössä aina uppopaistetaan, olennaista on saada se ulkoa rapeaksi ja sisältä pehmeäksi.

Langos voidaan tarjoilla ilman kummoisempia päällisiä, tosin yleensä tällöin päällä on ainakin valkosipulia. Tuhdimmista täytteistä juusto ja smetana ovat yleisimpiä vaihtoehtoja, mutta muitakin päällisiä voidaan lisäiillä luovasti.

Langos unkarilainen leipä Budapest

Langosreseptejä

Unkarilainen langos (Kotikokki)

Unkarilainen täytetty Lángos (Rosa Viini & Ruoka)