Lángos – Uppopaistettu unkarilainen leipä

Lángos on unkarilainen leipäpohjainen pikaruoka. Lángos on uppopaistettu leipä. Se on kohtuullisen suosittu pikaruoka myös monissa Unkarin naapurivaltioissa. Rasvainen langos soveltuu hyvin myös ns. krapularuoaksi.

Varsinaisen leivän välttämättöminä perusraaka-aineina toimivat yksinkertaisesti vesi, jauhot, hiiva ja suola. Usein taikinaan laitetaan kuitenkin lisäksi joko jogurttia, hapankermaa tai perunaa. Aikoinaan langos on saatettu paistaa leivinuunissa, mutta nykyään se käytännössä aina uppopaistetaan.

Langos voidaan tarjoilla ilman kummoisempia päällisiä, tosin yleensä tällöin päällä on ainakin valkosipulia. Tuhdimmista täytetteistä juusto ja smetana ovat yleisimpiä vaihtoehtoja, mutta muitakin päällisiä voidaan lisäiillä luovasti.

Langos unkarilainen leipä

Langosreseptejä

Unkarilainen langos (Kotikokki)

Unkarilainen täytetty Lángos (Rosa Viini & Ruoka)