Sveitsiläinen ruoka – Alppien ruokakulttuuri

Sveitsiläinen ruoka, kuten maa noin muutenkin on keskellä Eurooppaa, erityisesti Saksan ja Ranskan, mutta myös Italian keskellä. Peruna ja juusto ovat keskeisiä raaka-aineita. Sveitsissä kehitetyistä ruokalajeista tunnetuimpiin kuuluu myös mysli.

Sveitsiläisistä juustoista tunnetuin on varmasti emmental, mutta muita tunnetuimpia ovat gruyère, appenzeller ja vacherin. Juustotyyppien ohella Sveitsi tunnetaan kuitenkin myös juustoruoistaan kuten juustopata fonduesta ja grillijuusto raclettesta.

Peri-sveitsiläisistä ruoista tärkein perunaruoka on rösti. Suomalaisittainkin tunnetut röstiperunat ovat alun perin sveitsiläinen aamiaisruoka, joka nykyään tunnetaan lähinnä lisukkeena, jossa perunaa tarjotaan yhdessä sipulin ja juuston kanssa. Liharuoista perisveitsiläinen on Zürcher Geschnetzeltes, jossa vasikanlihaa tarjoillaan kermakastikkeessa

sveitsiläinen rösti perunaruoka

Makeiden ruokien osalta Sveitsi tunnetaan erityisesti suklaastaan. Maitosuklaa itseasiassa keksittiin ensimmäisenä Sveitsissä. Tunnettuja suklaabrändejä ovat Lindt, Cailler, Giandor, Milka ja Toblerone.

Sveitsiläiset juomat

Sveitsi kuuluu myös viinintuottajamaihin, mutta siellä tuotetut viinit juodaan lähes kokonaan maan rajojen sisällä ja hyvin pieni osa Sveitsissä tuotetusta viinistä päätyy vientiin. Maassa on kuitenkin myös vahva olutkulttuuri. Vahvojen alkoholijuomien osalta kirsikkaviina Kirschwasser on varmaankin kaikkein tunnetuin ja sitä saatetaan käyttää myös leivonnaisten mausteena ja kostukkeena.