Raclette – Juustotyyppi, ruokalaji, sen lisukkeet ja grilli

Sanalla raclette viitataan sekä juustotyyppiin, että siitä valmistettuun fonduen kaltaiseen ruokalajiin, mutta myös sen valmistamiseen käytettyyn ”sisägrilliin”.

Raclette-juusto

Raclette on puolikova täysrasvainen lehmänmaitojuusto. Perinteisesti raclette on pyöreä noin viisi kiloa painava kiekko. Juustoa kypsytetään 3–6 kuukautta. Raclettea valmistetaan myös savustettuna sekä lisäämällä erilaisia mausteita kuten yrttejä ja pippureja, tuomaan lisää makua. Raclettea valmistetaan Sveitsin Valaisissa ja tietyillä Ranskan alueilla.

Raclette-ruokalajina

Raclette kuten juustokin, on lähtöisin Sveitsin ja Ranskan raja-alueilta. Sitä syödään kuitenkin laajasti Keski-Euroopan alueella ja se on suositut erityisesti talviaikaan ja joulutoreilla. Juustoa lämmitetään avotulella tai grillillä ja pehmennyt juusto kaavitaan ruokailijoille. Juustoa ei tarvitse välttämättä maustaa, mutta jotkut saattavat laittaa mausteeksi esim. pippureita, chiliä tai paprikajauhetta.

Racletten lisukkeet

Juuston kanssa lisukkeina syödään monenlaista muutakin pientä kuten kuivattua lihaa, leipäpaloja, erilaisia kasviksia, erityisesti suolakurkkuja ja hillosipuleita ja sieniä tai perunaa. Perinteisesti racletten kanssa on aina juotu valkoviiniä, mutta ei punaviinikään rikos ole.

Raclette lisukkeet

Raclette-grilli

Nykyään raclette tehdään pääsääntöisesti avotulen sijaan sähkökäyttöisellä raclette-grillillä. Grillin yhteydessä on jokaiselle ruokailijalle pieni pannu, jossa juustopalat sulatetaan.