Raclette – Juustotyyppi, ruokalaji ja grilli

Sanalla raclette viitataan sekä juustotyyppiin, että siitä valmistettuun fonduen kaltaiseen ruokalajiin, mutta myös sen valmistamiseen käytettyyn “sisägrilliin”.

Raclette-juusto

Raclette on puolikova täysrasvainen lehmänmaitojuusto. Perinteisesti raclette on pyöreä noin viisi kiloa painava kiekko. Juustoa kypsytetään 3–6 kuukautta. Raclettea valmistetaan myös savustettuna sekä lisäämällä erilaisia mausteita kuten yrttejä ja pippureja, tuomaan lisää makua. Raclettea valmistetaan Sveitsin Valaisissa ja tietyillä Ranskan alueilla.

Raclette-ruokalajina

Raclette kuten juustokin, on lähtöisin Sveitsin ja Ranskan raja-alueilta Juustoa lämmitetään avotulella tai grillillä ja pehmennyt juusto kaavitaan ruokailijoille. Juuston kanssa syödään monenlaista muutakin pientä kuten kuivattua lihaa erilaisia kasviksia ja sieniä. Perinteisesti rackletten kanssa on aina juotu valkoviiniä

Raclette-grilli

Nykyään racletta tehdään pääsääntöisesti avotulen sijaan sähkökäyttöisellä raclette-grillillä. Grillin yhteydessä on jokaiselle ruokailijalle pieni pannu, jossa juustopalat sulatetaan.