Perunalisäkkeet maailmalta – Perunaa maailmalta

Perunasta voi tehdä lisäkkeeksi erilaisia variaatioita ja muutamia suomalaisille ehkä yllättäviäkin vaihtoehtoja.

Perunalisäkkeitä maailmalta

  • Batata harra on libanonilainen tapa valmistaa perunoita. Perunoiden ja paprikan mausteeksi tulee ainakin korianteria, chiliä ja valkosipulia. Perunat on tapana leikata kuutioksi, tai ainakin muuten melko pieniksi palasiksi. Kokonaisuus heitetään pannulle ja paistetaan tai ainakin kuullotetaan runsaassa oliiviöljyssä.
  • Bratkartoffeln on saksalainen perunalisäke, joka valmistetaan paistamalla viipaloituja perunoita pannulla öljyssä tai rasvassa kullanruskeiksi. Tyypillisesti perunan sekaan laitetaan pieniä pekoniviipaleita ja sipulia.
  • Gratin Dauphinois: on ranskalainen perunalisäke, joka koostuu ohuista kerroksittain vuokaan asetetuista perunaviipaleista ja peitetään kermalla ja juustolla ennen uunissa paistamista.
  • Hasselbackan perunat on ruotsalainen perunalisäke, jossa perunat leikataan melkein viipaleiksi. Viillot nopeuttavat perunan kypsymistä ja tekevät perunasta rapeapintaisen voin valuessa viiltoihin. Näin perunoiden sisään pystytään laittamaan tuhdisti yrttejä tai muita mausteita.
  • Kartoffelsalad(Kartoffelsalat) on saksalainen versio perunasalaatista. Suomalaiseen perunasalaattiin verrattuna siinä ei ole majoneesia, mutta siinä on ehdottomasti ainakin kapriksiia ja punasipulia, mutta toki myös muita mausteita.
  • Papas arrugadas on yksi Kanarian saarten tunnetuimmista ruokalajeista. Ne valmistetaan vain keittämällä pestyt, mutta kuorimattomat perunat hyvin suolaisessa vedessä, jolloin niihin muodostuu ryppyinen ulkokuori. Jos ne eivät ole liharuoan lisäke niiden kanssa tarjoillaan yleensä mojo rojo-kastiketta.
  • Patatas bravas on Espanjassa suosittu perunapohjainen tapas. Käytännössä kyseessä on öljyssä paistetut lohkoperunat, jotka tarjoillaan yleisimmin miedosti tulisella chilipaprikakastikkeella ja valkosipulimajoneesilla.
  • Röstiperunat on Sveitsissä melkein kansallisruoan maineessa. Rösti valmistetaan raastamalla perunaa ja paistamalla se pannulla öljyssä tai voissa. Mukana on yleensä myös juustoa. Perunaraaste lisäkkeineen paistetaan riittävän rauhallisesti pannulla matalalla lämmöllä molemmilta puolilta.
  • Tartiflette on toinen sveitsiläinen perunaherkku. Talonpaikoishenkisen ruoan ainekset ovat yksinkertaisia. Perunaa, juustoa (mieluusti reblechonia), pekonia ja sipulia. Usein käytetään myös hieman valkoviiniä.