Barbecue – Amerikkalainen grillaus -kypsytys hitaasti ja epäsuorasti

Barbecue(BBQ) käännetään usein grillaukseksi, mutta ”normaalista” grillauksesta se eroa siten, että kypsennys tapahtuu hitaammin ja epäsuorassa lämmössä. Suomalaista grillausta kutsuttaisiin kirjaimellisella käännös-sanalla sanalla grilling.

Barbecue-valmistustapaan viitataan myös sanayhdistelmällä low & slow. Tämän seurauksena ruoan valmistamiseen menee enemmän aikaa ja jo itse ruonvalmistusprosessi on yhteinen sosiaalinen tapahtuma. Hitaampaa grillausta voidaan harjoittaa monimutkaisemmilla savustuslaitteilla- ja välineillä, mutta isolla pallogrillilläkin pääse pitkälle.

Barbecue onkin ylipäätään amerikkalaisen ruokakulttuurin tunnetuimpia elementtejä. Barbecue harrastetaan maassa läpi vuoden sikäli kun säät sen sallivat, mutta tärkeimpiä juhlapäiviä, joihin barbecue saumattomasti kytkeytyy ovat Memorial Day toukokuussa ja itsenäisyyspäivä heinäkuussa.

amerikkalainen bbq

Erityisesti barbecue kuitenkin kytkeytyy eteläosavaltioihin, jossa on myös hieman erilaisia paikallisia tyylejä. Kaikkein tärkeimpänä lihana on aina toiminut sianliha, mutta nautaa ja kanaakin käytetään. Amerikkalaisesta grillauskulttuurista lainattuja juttuja onkin viimeaikoina alettu soveltaa yhä enemmän myös Suomessa. Toki vastaavantyyppisiä grillaustekniikoita käytetään myös muissa kulttuuripiireissä. Esimerkiksi Argentiinassa hieman samankaltaiseen grillaukseen viitataan sanalla asado.

Rub-mausteseokset

Amerikkalaisessa barbecuessa lihan maustamisessa tärkeässä roolissa ovat ns. rub-seokset. Niissä pohjana ovat usein, sokeri, sipuli, valkosipuli, paprika ja pippuri. Tämän pohjan päälle rakennellaan sitten monenlaisia rub-variaatioita.

Barbecue-liharuokia

  • Beer can chicken on jännä amerikkalainen grilliruoka, jossa kana grillataan oluttölkin päällä niin, että höyryävä olut kosteuttaa ja mureuttaa kanaa
  • Brisket viittaa naudan eturintaan, joka ei Suomessa ole erityisen suosittu lihanosa, mutta suosittu barbecue-palanen. Brisketti on myös palanen jota todellakin kannattaa kypsyttää riittävän pitkään.
  • Pulled pork suomeksi nyhtöpossu on sian etuselästä valmistettu ylikypsä liharuoka.
  • Ribsit viittaavaat porsaan kylkipaloihin.
  • Tomahawk viittaa naudan ulkofileeviipaleeseen, johon on jäänyt pitkä luu.

BBQ-lisukkeet, kastikkeet ja dipit

Majoneesisalaatti coleslaw hyvin suosittu kaveri barbeque-lihalle. Paremmin säilyvä majoneesiton ja ketsuppia sisältävä versio tunnetaan nimellä redslaw. Perunasalaattia, bbq-papuja ja ”amerikkalaista makaronilaatikkoa(mac and cheese) tarjotaan myös usein.

Barbeque lisäkkeet

Grillatut lihat voidaan tarjota myös sämpylän tai muun leivän välissä. Barbecuen mukaan on myös nimetty ruoan valmistuksessa ja lihan marinoinnissa yleisesti käytetty kastike. Kastikkeet ja dipit voivat olla erilaisia, mutta majoneesipohjaiset dipit ovat erityisen suosittuja. Carolinassa barbecue-ruoan kanssa tarjotaan usein sinappipohjaista gold saucea.

Alueellisia barbecue-variaatioita

Barbecuesta on eri Amerikan osissa hieman toisistaan erilaisia variaatioita, joista tärkeimmät ovat:

  • Carolina barbecuessa korostuu possu ja se on tavallaan ehkä vanhin Amerikan barbecue-kulttuurin osa. Lihan kaverina on viinietikkapohjainen kastike, Etelä-Carolinassa sinappia sisältävä Carolina Gold-kastike.
  • Kansasin barbecuessa savustettua liha maustetaan rub-seoksella ja paksumman usein tomaattipohjaisen kastikkeen kanssa.
  • Memphisin barbecue tunnetaan parhaiten ribseistään, jotka ovat kuivia(dry) tai märkiä(wet) ja barbecue sandwicheistaan.
  • Texas on Amerikan paikkallista barbecue-tyyleistä varmaankin tunnetuin. Keskeinen elementti on brisket. Trendikkäit’ Barbecue-paikkoja löytyy sekä osavaltion suurkaupungeista kuten Dallasista, Houstonista ja Austinista, mutta totisesti myös pikkukylistä ja harvemmin asutuilta alueilta.