Suolaiset piirakat sopivat välipalaksi tai tukevammaksi ruoaksi päiväkahville. Alle listattu erilaisia suolaisia piirakoita maailmalta.
Suolaisia piirakoita maailmalta
- Börek on turkkilainen pasteija, joka yleensä sisältää lihaa.
- Tseburek on Itä-Euroopassa suosittu a taikinapäällysteinen leivonnainen, joka on tavallisesti täytetty lihatäytteellä.
- Cornish Pasty: Cornish pasty on peräisin Englannin Cornwallista. Se on piirakka, joka sisältää lihaa, perunaa, sipulia ja muita mausteita. Pastyn erityispiirteenä on sen puolipyöreä muoto.
- Gibanica on Serbiassa ja muualla Balkanilla suosittu piiras. Perinteisimmässä versiossa filotaikinaan sisään tulee juustoa.
- Quiche Lorraine on ranskalainen piirakka, , jossa täytteenä on pekonia. Muita suosittuja variaatioita ovat piiraat, joissa lisätäytteenä ovat juusto, herkkusienet, pinaatti ja tomaatit (provençale.
- Samsa on Keski-Aasian ”tan-maissa”, kuten Kazakhstaninissa ja Uzbekistanissa suosittu uunissa paistettava piirakka. Tyypillinen täyteyhdistelmä on lampaan liha ja sipuli. Mutta lihana voi olla myös kanaa ja kasviksina perunaa tai kurpitsaa.
- Sklandrausis on historiallisesti spesifisti Livonian alueelta lähtöisin oleva ruispiiras. Perinneruoan täytteenä on kuminalla maustettua peruna- tai porkkanatahnaa.
- Steak pie on perinteinen brittiläinen lihapiiras. Voitaikinakuoren sisään laitetaan naudanlihaa ja ruskeakastikkeen tyyppistä soosia. Joskus sisään voidaan laittaa myös erilaisia kasviksia.
- Tiropita on kreikkalainen piirakka, jossa filotakinan sisään laitetaan fetajuustoa,