Pääsiäisruokia maailmalta

Suomalaiseen pääsiäisperinteiseen kuuluu jonkin verran omintakeisia ruokia kuten mämmi. Muualta maailmalta, erityisesti ortodoksisesta kulttuurista on kuitenkin tihkunut ruokia myös suomalaiseen pääsiäiseen. Alla listauksia erilaisista maailman pääsiäisruoista.

Erilaisia pääsiäisruokia maailmalta.

  • Colomba pasquale on Pohjois-Italiassa suosittu pääsiäisleipä.
  • Hot cross bun (ristipulla) ovat Englannissa ja englanninkielisissä maailmassa suosittuja pääsiäispullia.
  • Koulourakia on pieni kreikkalainen keksi, mausteena vaniljaa ja koristeena seesaminsiemeniä.
  • Kulitsa on Venäjällä ja Itä-Euroopassa suosittu hiivataikinasta valmistettu pääsiäispulla. Syödään usein myös pashan kanssa. 
  • Mazurek on puolalainen pääsiäiskakku.
  • Pasha on Venäjällä ja Itä-Euroopassa suosittu pääsiäisjälkiruoka, jonka pääraaka-aineina ovat rahka ja kerma.
  • Pastiera on Napolista lähtöisin oleva ja Italiassa pääsiäisaikana suosittu makea piirakka.
  • Šoldra on pääsiäissunnuntaina Puolassa nautittava leipä, jossa taikinaan sisään laitetaan makkaran ja/tai kinkun paloja.