Pääsiäisjälkiruokia maailmalta

Suomalaiseen pääsiäisperinteiseen kuuluu jonkin verran omintakeisia ruokia kuten mämmi. Muualta maailmalta, erityisesti ortodoksisesta kulttuurista on kuitenkin tihkunut ruokia myös suomalaiseen pääsiäiseen. Alla listauksia erilaisista maailman pääsiäisjälkiruoista.

Pääsiäisruokia maailmalta

  • Arroz con leche on lukuisissa Latinalaisen Amerikan maissa erityisen innokkaasti pääsiäisenä syöty riisipuuro. Suomalaiseen tapaan sen kanssa tarjotaan yleensä kanelia, mutta puurossa voi olla myös suomalaisille oudompia hedelmiä.
  • Colomba pasquale on Pohjois-Italiassa suosittu pääsiäisleipä. Se muistuttaa joulunajan Panettonea. Rakenteeltaan pehmeä ja ilmava leipä koristellaan usein sokerikuorrutteella ja mantelilastuilla.
  • Hot cross bun (ristipulla) ovat Englannissa ja englanninkielisissä maailmassa suosittuja pääsiäispullia.
  • Koulourakia on pienehkö, mutta pintkänomainen kreikkalainen pääsiäiskeksi, mausteena vaniljaa ja koristeena seesaminsiemeniä.
  • Kulitsa on Venäjällä ja Itä-Euroopassa suosittu hiivataikinasta valmistettu pääsiäispulla. Syödään usein myös pashan kanssa. 
  • Mazurek on puolalainen pääsiäiskakku.
  • Pasha on Venäjällä ja Itä-Euroopassa suosittu pääsiäisjälkiruoka, jonka pääraaka-aineina ovat rahka ja kerma.
Pääsiäisruoka paska
  • Paska on on Itä-Euroopassa ja erityisesti Ukrainassa suosittu pääsiäisajan leipä. Se muistuttaa Kulitsaa.
  • Pastiera on Napolista lähtöisin oleva ja Italiassa pääsiäisaikana suosittu makea piirakka.