Makeita pääsiäisruokia maailmalta

Suomalaiseen pääsiäisperinteiseen kuuluu jonkin verran omintakeisia ruokia kuten mämmi. Muualta maailmalta, erityisesti ortodoksisesta kulttuurista on kuitenkin tihkunut ruokia myös suomalaiseen pääsiäiseen. Alla listauksia erilaisista maailman pääsiäisjälkiruoista.

Pääsiäisruokia maailmalta

  • Arroz con leche on lukuisissa Latinalaisen Amerikan maissa erityisen innokkaasti pääsiäisenä syöty riisipuuro. Suomalaiseen tapaan sen kanssa tarjotaan yleensä kanelia, mutta puurossa voi olla myös suomalaisille oudompia hedelmiä.
  • Colomba pasquale on Pohjois-Italiassa suosittu pääsiäisleipä. Se muistuttaa joulunajan Panettonea. Rakenteeltaan pehmeä ja ilmava leipä koristellaan usein sokerikuorrutteella ja mantelilastuilla.
  • Hot cross bun (ristipulla) ovat Englannissa ja englanninkielisissä maailmassa suosittuja pääsiäispullia.
  • Koulourakia on pienehkö, mutta pintkänomainen kreikkalainen pääsiäiskeksi, mausteena vaniljaa ja koristeena seesaminsiemeniä.
  • Kulitsa on Venäjällä ja Itä-Euroopassa suosittu hiivataikinasta valmistettu pääsiäispulla. Syödään usein myös pashan kanssa. 
  • Mazurek on puolalainen pääsiäiskakku.
  • Pasha on Venäjällä ja Itä-Euroopassa suosittu pääsiäisjälkiruoka, jonka pääraaka-aineina ovat rahka ja kerma.
Pääsiäisruoka paska
  • Paska on on Itä-Euroopassa ja erityisesti Ukrainassa suosittu pääsiäisajan leipä. Se muistuttaa Kulitsaa.
  • Pastiera on Napolista lähtöisin oleva ja Italiassa pääsiäisaikana suosittu makea piirakka.