Pastis on ranskalainen anisviina, joka on suosittu erityisesti aperatiivina. Aniksen ohella Pastis maustetaan fenkolilla, lakritsilla ja eri yrteillä. Pastis kehitettiin 1900-luvun alkupuolella jossain määrin suoraksi korvaajaksi aiemmin kielletyllä absintille. Se on ollut erityisen suosittu juoma Marseillessa ja muualla Etelä-Ranskassa. Pastiksen alkoholipitoisuus vaihtelee 40-45 prosentin välillä.
Tarjoiltaessa juomaan sekoitetaan kylmää vettä, jolloin sen väri muuttuu valkoiseksi ja läpikuultamattoman sameaksi, juomassa olevan anetolin ansiosta. Jos juoma ei sakeudu kunnolla, kertoo se pastiksen heikommasta laadusta. Pastis on myös tapana tarjoilla viileänä ja nimenomaan jäiden kanssa.
Nykyään tärkeimpiin Pastis-brändeihin kuuluvat mm. Pernord ja Ricard. Joillekin hämäävää voi olla, että näitä molempia tuottaa Pernod Ricard.
Pastisdrinkkejä
- Chornichon sisältää pastista ja banaanisiirappia
- Mauresque sisältää pastista ja manteliruususiirappia
- Perroquet sisältää pastista ja vihreää minttusiirappia
- Rourou sisätää pastista ja mansikkasiirappia