Kalaruokia maailmalta

Tälle sivulle on listattu joitain mielenkiintoisimpia kalaruokia ympäri maailmaa.

Bouillabaisse (Ranskalainen kalakeitto)

Bouillabaisse on tunnettu eteläranskalainen kalakeitto. joka on toki nykyään tunnettu ruoka ympäri koko Ranskaa. Bouillabaissessa on normaalisti useammanlaista kalaa ja erilaisia äyriäisiä. Nämä voivat kuitenkin olla melkein mitä vaan kalaa, rapuja simpukoita tai muuta. Kasviksista siihen laitetaan ainakin tomaattia, mutta myös muunlaisia kasviksia.

Caldeirada – portugalilainen kalapata

Portugali on kalaruokien luvattumaa ja Caldeirada on maan ehkä tärkein kalaruoka. Käytännössä se on kuitenkin kalapata, johon voi eri kalojen ja perunan ohella tulla monenlaisia muitakin aineksia.

Kalapata

Ceviche – Latinokalaruoka

Ceviche on perulainen limetillä raakakypsytettävä kalaruoka. Olennaista on mahdollisimman tuore kala, joka Suomessa olisi ehkä jotain muuta kuin Perussa.

Fischbrötchen – Saksalainen kalasämpylä

Fischbrötchen on saksalainen kalasämpylä, joka on erityisesti suosittu maan pohjoisosissa. Usein kalana on silliä, mutta muitakin kaloja voidaan käyttää. Kalan ohella sämpylän täytteenä on yleisemmin sipulia, suolakurkkua ja remouladea.

Fish and chips

Fish and chips on brittiläinen pikaruokaklassikko. Pubiruokanakin suositussa ruokalajissa uppopaistetun kalafileen kanssa tarjotaan ranskalaisia perunoita. Usein kastikkeena on tartarkastiketta.

Englantilainen kalaruoka fish and chips

Halászlé – unkarilainen kalakeitto

Halászle on paprikalla maustettu unkarilainen kalakeitto. Sitä voisi sanoa maultaan jopa tuliseksi.

Kiluvõileib – virolainen kilohailivoileipä

Kiluvõileib on erityisesti Virossa suosittu välipala, jossa on kalan lisäksi yleensä kananmunaa, sipulia ja tilliä.

Kuha Walewska

Kalafile Walewska on puolalaisen kreivitär Marie Walewskan mukaan nimetty gratinoitu kalaruoka.

Stargazy pie

Stargazy pie on ehkä hieman outo englantilainen kalapiirakka.

Uha

Uha on kirkas venäläinen ja myös Ukrainassa suosittu kalakeitto, jota syödään usein alkuruoaksi. Kalana voi olla lohta, ahventa turskaa tai haukea.

Waterzooi

Waterzooi on belgialainen kalapata. Kalana on yleisimmin madetta, jonka seurana on kermalla maustettua perunaa ja kasviksia.