Fish and Chips – Englannin tunnetuin pikaruoka

Tiivistetysti Fish and Chips on uppopaistetusta ja leivitetystä kalafileestä sekä ranskalaisista perunoista muodostuva perinteinen brittiläinen pikaruoka. Raaka-aineena käytetty kala on tyypillisimmin turska tai kolja. Periaatteessa kalana voidaan käyttää kuitenkin muutakin. Aikoinaan halpa pikaruoka käärittiin halpoihin vanhoihin sanomalehtiin ja tämä seurauksena nykyäänkin ruokalajin paperina saattaa olla keinotekoisen sanomalehden tyyppistä paperia.

Fish and Chips on vähemmän arvostetun englantilaisen keittiön tunnetuimpia ruokalajeja ja myös pikaruoka, joka on levinnyt ympäri maailmaa, mutta sitä on tarjolla erityisesti brittituristien suosimissa kohteissa pubiruokana. Britanniassa ruokalajia myydään kaikkein yleisimmin grillikioskeista tai pubiruokana. Usein ruoan kanssa tarjoillaan myös “muussattuja herneitä” (mushy peas). Maustamiseen käytetään usein myös viinietikkaa. Kalan päälle saatetaan puristaa myös sitruunaa.

Fish and Chips-kastike

Tyypillisin kastike fish and chipsille on majoneesipohjainen tartarkastike. Toki varsinkin ranskalaisille käytetään suomalaisille ehkä hieman oudompaa etikkaa hyvin laajasti kastikkeena.

Fish and Chips-reseptejä

Fish and chips

Fish and Chips de luxe

Fish and chips suomalaisittain