Englantilainen Fish and Chips – Brittien tunnetuin pikaruoka

Tiivistetysti Fish and Chips on uppopaistetusta ja leivitetystä kalafileestä sekä ranskalaisista perunoista muodostuva perinteinen brittiläinen pikaruoka. Raaka-aineena käytetty kala on tyypillisimmin turska tai kolja. Periaatteessa kalana voi käyttää kuitenkin muutakin vaaleaa kalaa.

Fish and Chips on ollut 1800-luvulta lähtien vähemmän arvostetun englantilaisen keittiön tunnetuimpia ruokalajeja ja myös pikaruoka, joka on levinnyt ympäri maailmaa, mutta sitä on tarjolla erityisesti brittituristien suosimissa kohteissa pubiruokana. Britanniassa ruokalajia myydään kaikkein yleisimmin grillikioskeista tai pubiruokana.

Aikoinaan tämä simppeli pikaruoka käärittiin halpoihin vanhoihin sanomalehtiin ja tämä seurauksena nykyään trendikkäissäkin pikaruokapaikoissa ruokalajin paperina saattaa olla keinotekoisen sanomalehden näköistä paperia.

englantilainen fish and chips

Fish and Chips-kastike ja lisäkkeet

Tyypillisin kastike fish and chipsille on majoneesipohjainen tartarkastike. Toki varsinkin ranskalaisille käytetään suomalaisille ehkä hieman oudompaa etikkaa hyvin laajasti kastikkeena. Usein ruoan kanssa tarjoillaan myös ”muussattuja herneitä” (mushy peas). Maustamiseen käytetään usein viinietikkaa. Kalan päälle saatetaan puristaa myös sitruunaa.

Fish and Chips-reseptejä

Fish and Chips de lux (Alko)

Fish and chips suomalaisittain (Yhteyshyvä)

Fish & Chips uunissa (Prokala)

Fish & chips (Lidl)