Toscanalainen keittiö on Italian tunnetuimpia paikallisia ruokakulttuureja. Kuten muuallakin Italiassa, toscanalaisessa ruoassa korostuvat yksinkertaisuus ja laadukkaat raaka-aineet. Oliiviöljy ja paikalliset vihannekset ovat keittiön peruspilareita laadukkan leivän ohella. Toscanassa leipä leivotaan perinteisesti ilman suolaa.
Toscanilaisista leikkeleistä tärkeimpiä ovat prosciutto, pancetta ja capacollo.
Toscanalaisia ruokia
- Bistecca alla fiorentina on Toscanassa ja erityisesti Firenzessä suosittu suosittu tuhti naudan leike. Siihen käytetään paksua T-bone-pihviä, joka maustetaan vain suolalla ja pippurilla. Se nautitaan yleensä yksinkertaisten lisukkeiden kanssa.
- Cacciucco on perinteinen toscanalainen kalapata, joka sisältää monipuolisesti erilaisia mereneläviä, tomaattia ja mausteita. Se on erityisesti Livornon alueella suosittu ruoka.
- Lampredotto on hieman eksoottisempaa firenzeläistä katuruokaa, jossa lehmän neljättä mahaa eli juoksutusmahaa haudutetaan hitaasti ja tarjoillaan sitten leivän sisällä.
- Panzanella on toscanalainen salaatti. Sen juuret ovat köyhien maanviljelijöiden keittiössä, jossa kaikki pyrittiin hyödyntämään. Salaatin pääraaka-aineena on usein edelliseltä päivältä jäänyt, suolaton toscanalainen leipä, jota täynnedetään vihanniksilla kuten sipulilla, tomaatilla, kurkulla ja basilikalla.
- Pappa al Pomodoro on klassinen toscanalainen tomaattikeitto, joka valmistetaan kypsistä tomaateista, valkosipulista, oliiviöljystä ja päivänkestäneestä suolattomasta leivästä.
- Ribollita on toscanalainen leipäkeitto. Perusraaka-aineet ovat ylijäämä leipä, kidney-pavut, lehtikaali ja kaali, mutta näiden lisäksi sekaan voidaan heittää melkein mitä vain tarjolla olevia kasviksi.
Toscanalainen viinikulttuuri
Toscana on myös yksi Italian merkittävimmistä viinialueista. Alueen tunnetuimpia viinejä ovat Chianti, Brunello di Montalcino ja Vino Nobile di Montepulciano. Näitä viinejä valmistetaan yleisimmin Sangiovese-rypäleestä. Chianti-viinit ovat erityisen arvostettuja.