Lammas on Suomessa vähemmän suosittu liha, joka taipuu kuitenkin moneksi. Alle on listattu esimerkkejä lammasruoista ympäri maailmaa.
- Haggis on skotlannnin ehkä pahamaineisin ruoka, joka valmistetaanj perinteisesti se tehdään lampaan mahalaukusta.
- Irish stew on Irlannin tunnetuimpia ruokia ja lihapata, Oikeaoppisesti lihana pitäisi käyttää lammasta ehkä karitsaa, mutta nautaakin kyllä käytetään. Lihan ohella perusraaka-aineita ovat irlantilaisen simppelisti peruna, porkkana, sipuli ja persilja.

- Kleftiko kreikkalainen lammasruoka. Siinä lammas marinoidaan sipulien kera oliiviöljyssä, sitruunamehussa ja valkosipulissa ja valmistetaan hitaasti uunissa.
- Kuzu Tandir on turkkilaisen keittiön tunnetuin yksinkertaisesti maustettu lammasruoka, jota kypsennetään hyvin hitaasti.
- hitaasti kypsytetty lammasruoka, jossa lammas maustetaan yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla ja paistetaan hitaasti uunissa, kunnes liha on niin mureaa, että se irtoaa luista. Se tarjoillaan usein riisin tai leivän kanssa.
- Navarin on ranskalainen lammaspata, johon tulee lampaan ohella perunoita, sipulia ja naurista.
- Merguez on Pohjois-Afrikasta lähtöisin oleva lammasmakkara. Siihen käytetään lampaan tai vuohenlihaa, mutta osa lihasta voi olla myös nautaa. Mukana on myös runsaasti mausteita, usein ainakin kuminaa, chiliä ja harissaa.
- Nihari on pitkään haudutettu pakistanilainen lammaspata, jota maustetaan pitkäpippurilla
- Rogan josh on Intian Kashmirista lähtöisin oleva lammascurry, jota maustetaan ainakin valkosipulilla ja inkiväärillä.