Cheddar-juusto

Cheddar-juusto on alun perin Englannista lähtöisin oleva lehmänmaitojuusto, jota on valmistettu noin 1000 vuoden ajan, mutta se on noussut myös yhdeksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista juustoista.

Cheddar on käyttömääriltään Britannian suosituin ja Yhdysvaltain toiseksi suosituin juusto. Cheddariksi kutsuttavia juustoa valmistetaan kuitenkin ympäri maailmaa eikä sille ole tiukkoja säädöksiä. West Country Farmhouse Cheddar-nimellä löytyvät juustot ovat tiukemmin rajatulla alueella ja määritellyillä prosesseilla valmistettuja juustoja Englannissa. Nimi Cheddar tulee samannimisestä kylästä Lounais-Englannissa. Amerikkalaisen cheddarin valmistusalueena tunnetaan erityisesti Wisconsinin osavaltio.

Cheddar juusto

Cheddar-juuston käyttö

Cheddar on tullut tunnetuksi mm. hampurilaisjuustona ja lämpimien voileipien päällisenä. Amerikassa sulatettua cheddaria suositaan myös texmex-ruokien kanssa. Tämän myötä se on myös juustoista arkisimpien maineessa ja on totta, että maultaan se ei ole kovin voimakas. Toisaalta tämän myötä se on ”varma” monille kelpaava juusto moneen laiseen käyttöön.

Oikeaoppisessa cheddarin valmistusprosessissa juustomassa lämmitetään 37 asteeseen ja palaset valutetaan välillä käännellen kuiviksi. Juustomassa hapantuu ja kääritään tämän jälkeen kankaaseen.