Cheddar-juusto

Cheddar-juusto on alunerin Englannista lähtöisin oleva lehmänmaitojuusto, jota on valmistettu noin 1000 vuoden ajan, mutta se on noussut myös yhdeksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista juustoista.

Cheddar on käyttömääriltään Britannian suosituin ja Yhdysvaltain toiseksi suosituin juusto. Cheddariksi kutsuttavia juustoa valmistetaan kuitenkin ympäri maailmaa eikä sille ole tiukkoja säädöksiä. West Country Farmhouse Cheddar-nimellä löytyvät juustot ovat tiukemmin rajatulla alueella ja määritellyillä prosesseilla valmistettuja juustoja Englannissa.

Cheddar juusto

Nimi Cheddar tulee samannimisestä kylästä Lounais-Englannissa. Cheddar on tullut tunnetuksi mm. hampurilaisjuustona ja lämpimien voileipien päällisenä. Tämän myötä se on myös juustoista arkisimpien maineessa ja on totta, että maultaan se ei ole kovin voimakas. Toisaalta tämän myötä se on “varma” monille kelpaava juusto moneenlaiseen käyttöön.

Oikeaoppisessa cheddarin valmistusprosessissa juustomassa lämmitetään 37 asteeseen ja palaset valutetaan välillä käännellen kuiviksi. Juustomassa hapentuu ja kääritään tämän jälkeen kankaaaseen.