Armanjakki (Armagnac)

Armanjakki (Armagnac) on konjakin kaltainen, ranskalainen väkevä alkoholijuoma. Sitä on kuitenkin itse asiassa valmistettu konjakkia pidempään. Armanjakin valmistuksessa käytetään periaatteessa samoja rypälelajikkeita kuin konjakin valmistuksessakin. Neljä tärkeintä rypälelajiketta ovat Baco blanc, Colombard, Folle blanche ja Ugni blanc.

armanjakki ranska

Armanjakkiin pätevät jotakuinkin samat laatumääreet kuin konjakkiin ja se on tuotenimisuojattu, mutta armanjakkia kypsytetään tyypillisesti pidempään kuin vastaavia konjakkilaatuja. Valmiin armanjakin alkoholipitoisuus on 40 prosenttia. Armanjakkia tuotetaan Bordeaux’n ja Toulousen välisellä Armagnacin alueella Lounais-Ranskassa Pyreneiden juurella Adour- ja Garonne-jokien välisellä alueella. Konjakkiin verrattuna armanjakin tuottajissa ei ole yhtä suuria tiloja, vaan armanjakkia tuotetaan pienillä ja keskisuurilla tiloilla. Armanjakista on konjakin tapaan myös erityisen arvostettuja vuosikertoja.

Armanjakkia on myös kohtuullisen hyvin saatavissa Suomessa Alkoista.