Rooman ruokakulttuuri

Roomalainen keittiö, kuten italialainen keittiö yleensäkin, on tunnettu yksinkertaisuudestaan. Se rakentuu vain muutamien, mutta ehdottoman tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden ympärille. Roomalla on kuitenkin myös omat paikalliset erikoisuutensa, jotka erottavat sen muista Italian alueista. Roomalainen pizza tarjoillaan yleensä neliskanttisia paloja pyöreiden pizzojen sijaan.

Italian pääkaupunkina ja Välimeren historiallisena keskuksena Rooman keittiössä heijastuu rikas kulttuuriperintö. Muinaiset roomalaiset perinteet ja maaseudun yksinkertaisuus ovat nähtävissä sen ruoissa. Pecorino Romano -juusto, guanciale (kuivattu sianposki) ja kauden vihannekset ovat roomalaisen keittiön peruspilareita. Paikallisen ruokakulttuurin tärkeitä kasviksia ovat esim. herneet ja artisokat. Lampaan- sekä vasikanliha ovat keskeisiä tietyissä suosituissa pääruoissa.

Tärkeimmät roomalaiset ruoat

Amatriciana
Amatriciana on Lazion alueelta tuleva pastakastike, johon tulee paikallista savustamatonta pekonia eli Guancialae, pecorino-juustoa, tomaattia ja sipulia.

Cacio e Pepe
Cacio e pepe on pastaruuista yksinkertaisimpia. Aineksina vain spagettia, pecorino-juustoa ja mustapippuria. Spagetti voidaan tarvittaessa korvata myös jollain muulla pitkulaisella ouhuella pastatyypillä.

Carbonara
Pasta alla carbonara on erityisesti Rooman alueella suosittu pancetasta (tai muusta pekonista), pecorinosta(tai parmesaani)-juustosta ja kananmunista valmistettava kastike. Italialaiseen Carbonaraan ei lisätä kermaa.

Roomalainen pasta

Carciofi alla Romana
Artisokat ovat tärkeä osa roomalaista keittiötä, ja Carciofi alla Romana eli roomalaistyyliset artisokat ovat suosittu ruokalaji. Artisokat täytetään valkosipulilla, persiljalla ja mintulla, ja ne haudutetaan oliiviöljyssä ja vedessä pehmeiksi.

Pizza al taglio on erityisesti Roomassa suosittu pizzatyyppi, joka paistetaan suurilla suorakulmaisilla pelleillä. Se on suosittua katuruokaa, jota Roomassa saa lähes jokatoisesta kadunkulmasta.

Supplì
Supplìt ovat friteerattuja riisipalloja, jotka muistuttavat sisilialaisia arancineja, mutta ovat pienempiä. Niiden sisällä on riisiä, tomaattikastiketta ja mozzarellaa, ja ne leivitetään ennen paistamista.

Suppli roomalainen ruoka

Saltimbocca alla Romana
Saltimbocca alla Romana on ruokalaji, jossa vasikanfileen päälle asetetaan prosciuttoa ja salviaa. Annos kypsennetään valkoviinissä ja voissa.

Stracciatella on simppeli kananmunaa, parmesaania, muskottipähkinää ja mustapippuria sisältävä lihaliemikeitto.

Trapizzino 
Trapizzino on Rooman historiassa äärimmäisen uusi katuruokatulokas. Pizzataskun sisään laitetaan yleisimmin kanaa, lihapullia tai munakoisoa, mutta monipuoliseen ruokalajin sisään voidaan laittaa kaikkea muutakin.

Trapizzino roomalainen ruoka
Rooman Michelin-ravintolat

Michelin-ravintolat Roomassa