Roomalainen keittiö, kuten italialainen keittiö yleensäkin, on tunnettu yksinkertaisuudestaan. Se rakentuu vain muutamien, mutta ehdottoman tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden ympärille. Roomalla on kuitenkin myös omat paikalliset erikoisuutensa, jotka erottavat sen muista Italian alueista. Roomalainen pizza on esimerkiksi yleensä neliskanttisia paloja pyöreiden pizzojen sijaan.
Italian pääkaupunkina ja Välimeren historiallisena keskuksena Rooman keittiössä heijastuu rikas kulttuuriperintö. Muinaiset roomalaiset perinteet ja maaseudun yksinkertaisuus ovat nähtävissä sen ruoissa. Pecorino Romano -juusto, guanciale (kuivattu sianposki) ja kauden vihannekset ovat roomalaisen keittiön peruspilareita. Paikallisen ruokakulttuurin tärkeitä kasviksia ovat esim. herneet ja artisokat. Lampaan- sekä vasikanliha ovat keskeisiä tietyissä suosituissa pääruoissa.
Tärkeimmät roomalaiset ruoat
Cacio e Pepe
Cacio e pepe on pastaruuista yksinkertaisimpia. Aineksina vain spagettia, pecorino-juustoa ja mustapippuria. Spagetti voidaan tarvittaessa korvata myös jollain muulla pitkulaisella ouhuella pastatyypillä.
Carbonara
Pasta alla carbonara on erityisesti Rooman alueella suosittu pancetasta (tai muusta pekonista), pecorinosta(tai parmesaani)-juustosta ja kananmunista valmistettava kastike. Italialaiseen Carbonaraan ei lisätä kermaa.
Amatriciana
Amatriciana on Lazion alueelta tuleva pastakastike, johon tulee paikallista savustamatonta pekonia eli Guancialae, pecorino-juustoa, tomaattia ja sipulia.
Carciofi alla Romana
Artisokat ovat tärkeä osa roomalaista keittiötä, ja Carciofi alla Romana eli roomalaistyyliset artisokat ovat suosittu ruokalaji. Artisokat täytetään valkosipulilla, persiljalla ja mintulla, ja ne haudutetaan oliiviöljyssä ja vedessä pehmeiksi.
Supplì
Supplìt ovat friteerattuja riisipalloja, jotka muistuttavat sisilialaisia arancineja. Niiden sisällä on riisiä, tomaattikastiketta ja mozzarellaa, ja ne leivitetään ennen paistamista.
Saltimbocca alla Romana
Saltimbocca alla Romana on ruokalaji, jossa vasikanfileen päälle asetetaan prosciuttoa ja salviaa. Annos kypsennetään valkoviinissä ja voissa.
Stracciatella
Stracciatella on simppeli kananmunaa, parmesaania, muskottipähkinää ja mustapippuria sisältävä lihaliemikeitto, joka suosittua erityisesti Rooman ympäristössä.