Parmesaani (Parmigiano-Reggiano) on Italian ja koko maailman tunnetuimpia juustotyyppejä. Kymmenien kilojen kokoisia, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettuja juustokiekkoja kypsytetään vähintään vuoden verran. Kypsytysaika vaihtelee laadun perusteella 12-40 kuukauden välillä. Se on nimensä mukaisesti lähtöisin Emilia-Romagnan alueelta ja sillä on EU:n alkuperänimisuoja ja juustoa saa valmistaa vain viidessä Emilia-Romagnan maakunnassa, jotka ovat Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna ja Mantova.
Parmesaaniraaste soveltuu varsinkin mausteeksi moniin italialaisiin ruokiin kuten pastoihin ja risottoihin. Suomessakin kaupoissa on myös tarjolla aitoja parmesaaniraasteita, mutta yleisesti ottaen parempia tuloksia saa ostamalla juustoa, jonka raasta itse. Juusto toimii myös pöytäjuustona ja sopii erityisen hyvin esimerkiksi viinirypäleiden kanssa nautittavaksi. Parmesaanin kanssa hyvin yhteensopiviin elementteihin kuuluu myös balsamietikka.