Irak on arabimaista suurimpia sen ruokakulttuuri on mixi arabialaista ruokakulttuuria, turkkilaisilla ja persialaisilla vaikutteilla. Ihmishistorian varhaisimpia kulttuureja syntyi nykyisen Irakin alueella, joten alueen ruokakulttuuri ulottuu myös varsin pitkälle historiaan.
Riisi on hyvin tyypillinen lisäke, mutta suomalaisille eksoottisempaa lisäkettä bulgurvehnä syödään myös paljon. Kikherne on myös tärkeä proteiinin lähde ja sitä käytetään falafelin ja hummuksen ohella monen muunkin ruokalajin osana. Etelä-Irakissa tuotetaan myös hedelmiä kuten luumuja, omenoita ja erityisesti taateleita.
Erilaiset ohuet leivät ovat aterioilla tärkeässä roolissa. Niillä voidaan kaapia lautanen tyhjäksi ja kevyemmällä aterialla niitä dippaillaan esim. hummuksen tai baba ganoushiin.
Muslimimaana Irakissa ei syödä possua, mutta kyllä nautaa ja suhteessa paljon lammasta ja vuohta. Kanaa syödään melko paljon ja erityisesti maan eteläosassa syödään myös kalaa.
Suosittuja mausteita tai yrttejä ovat kardemumma, korianteri, kumina, kurkuma, minttu, persilja ja sumakit. Ruoka on suomalaiseen makuun usein melko mausteista.
Irakilaisia ruokia
- Falafel on muuallakin arabimaissa ja nykyään myös Euroopassa suosittu kikhernepyörykkä, joka on kuitenkin erittäin suosittu myös Irakissa.
- Gheimeh on lampaanlihasta, tomaateista, sipulista ja pavuista valmistettu pataruoka.
- Masgouf on lähes kansallisruoan maineessa oleva karpista valmistettu ja avotulella grillatu kalaruoka.
- Shawarma on Irakissa käytetty sana eurooppalaisille tutusta pystyvartaassa valmistetusta kebabista.
Irakilaiset jälkiruoat
Irakissa suosittuja jälkiruokia ovat mm. baklava-leivonnainen, kleicha-keksi, qatayef-kreppi ja Lokum-makeiset.