Sangria – Espanjalainen juomasekoitus

Sangria on Espanjasta ja Portugalista lähtöisin oleva, punaviinipohjainen alkoholisekoitus, joka on toki levinnyt muuallekin, myös Suomeen asti. Juomasekoituksen nimi tulee sanasta sangre(veri), jolla viitataan sen väriin.

Espanjalainen sangria

Sangria-reseptejä on erilaisia perusraaka-aineena toimii aina punaviini(perinteisimmin Riojan alueelta Grenache- tai Tempanillo-rypäkeistä). Viinin lisätään pieneksi leikattuja hedelmän palasia. Usein käytettyjä hedelmiä ovat esimerkiksi persikka, omena, päärynä, ananas, lime tai erilaiset marjat. Juomaa myös yleensä makeutetaan vielä sokerilla. Viileänä tarjoiltavaan juomaan lisätään tietysti lopuksi myös jääpaloja.

Usein juomaa myös makeutetaan sokerilla, appelsiinimehulla tai muilla virvoitusjuomilla. Jotkut myös terästävät sitä vahvemmalla alkoholilla kuten esim. brandylla, cointreaualla tai rommilla. Tämänkin vuoksi tarjoillun sangrian alkoholipitoisuuksissa voi olla suuria eroja. Miedompaan ja nimenomaan colalla tai muulla virvoitusjuomalla jatkettuun juomaan viitataan Espanjassa yleensä sangrian sijaan sanalla tinto verano.

Latinalaisessa Amerikassa hyvin samankaltaiseen juomasekoitukseen viitataan sanalla Clericó.